22.1.11

Tenir el Sol com una propietat particular

Una dona de Vigo es proclama propietària del Sol, i no és broma. Va anar al notari i va registrar-ne la propietat, aprofitant que no se'n coneix cap altre propietari. El notari, sorprès, va haver de consultar la petició al col·legi professional.

De fet, tenint en compte que hi ha una empresa que fa anys que afirma posseir la Lluna i que fins i tot en ven parcel·les, no és estrany que algú s'hagi apropiat del Sol. Ha requerit uns anys més a causa que ha calgut repensar el model: a l'astre rei no s'hi poden vendre parcel·les com al terra inert del nostre satèl·lit... Però aquesta senyora ha estat més hàbil i pensa fer pagar lloguer per l'ús de l'energia que emet.

Curiosament malgrat que la propietat és de l'estrella en la seva totalitat, l'explotació solament la farà dins l'estat espanyol. No sabem si és fruit d'un nacionalisme que veu els altres com a perifèria insignificant o bé és que vol castigar-ne els seus habitants per haver estat poc sostenibles. En tot cas, la resta del planeta tindrà accés lliure a la seva energia.

Aquesta senyora deu haver conegut algunes pràctiques portades a terme per empreses que combinen l'obtenció de beneficis amb un rendiment social. Per això, ha cregut que l'operació seria més legítima si destinava el 90% del rendiment per al bé comú i solament un miserable 10% per a ella.

Tot plegat sembla una broma, però la senyora ha anat al notari... Se m'ocorren un parell de coses a dir-li.

Primera. Des d'un punt de vista filosòfic, que reflexioni sobre les paraules que el Gran Cabdill Seattle va adreçar al president dels Estats Units d'Amèrica l'any 1855. S'hi diuen coses com ara:
[...] el meu poble pregunta: què és el que vol l'home blanc? Com es pot comprar el cel, o l'escalfor de la Terra, o la velocitat de l'antílop?

Com us podem vendre aquestes coses, i com podeu comprar-les? És que per ventura podeu fer el que vulgueu amb la Terra, tan sols perquè un Pell-roja signi un tros de paper i el doni a l'home blanc?
[...]

Segona. Des d'un punt de vista pràctic per al seu negoci. He pensat que em vull desconnectar del seu servei. Li prego que deixi de subministrar-me energia des del seu astre. I si no deixa d'il·luminar-me ara mateix li faré pagar un impost per escalfament no sol·licitat. No se li havia ocorregut quines són les responsabilitats de posseir una estrella?

Va visitar un notari perquè n'aixequés acta
Una dona de Vigo es proclama propietària del Sol

El notari, sorprès, va haver de consultar la petició al col·legi professional. La premsa internacional, com el 'Daily Telegraph', ja se n'ha fet ressò

Vigo | Actualitzada el 21/01/2011
El sol, ara reclamat
Es diu Ángeles Durán, és de Vigo i viu a Salvaterra de Miño, a la província de Pontevedra. Assegura ser propietària del Sol i ja ha demanat que se'n formuli acta notarial. "Existeix un conveni internacional segons el qual cap país pot apropiar-se dels planetes", explicava Durán a La Voz de Galicia. Però l'acord no diu res del que poden fer les persones, i la dona va aprofitar l'oportunitat. El notari, sorprès per l'argumentació de la dona, en va aixecar acta després d'una consulta al col·legi professional. Segons l'escrit notarial, aquesta dona de Vigo és la propietària del Sol "ja que no se'n coneix cap altre propietari".
La premsa internacional s'ha fet ressò de la informació. El rotatiu britànic Daily Telegraph ha recollit el missatge de Durán, que planteja la possibilitat de cobrar un cànon a tothom que utilitzi l'energia solar (en territori espanyol). Durán té clar què en farà dels diners: la meitat dels diners els cedirà al govern espanyol, un 20% per salvar el fons de pensions, el 10% per contibuir a pal·liar la fam al món i un 10% per al foment de la recerca. Falta un 10% a la suma: el dels beneficis que es reserva. Font: Ara.cat