22.1.11

Mentre a Europa juguem a la democràcia, a Àfrica l'apliquen de debò!

Mentre que a Europa els moviments secessionistes reclamen un aprofundiment democràtic en el dret a decidir dels pobles, sobta que sigui en el continent africà on en aquests moments es viu l'experiència més emocionant d'accés a la llibertat per vies democràtiques i pacífiques: el 99% de l'electorat vota a favor de la independència del Sudan del Sud, segons els primers resultats.

A Europa, en aquests moments es comença a donar una extensió del model de consultes populars, que malgrat la seva forma no oficial, serveixen per a expressar una opinió que els estats impedeixen recollir, alhora que mostren les greus mancances democràtiques de presumptes estats de dret.

Exportar el model català a les nacions sense Estat. Les consultes populars per la independència han despertat interès en moltes nacions sense Estat d'Europa, del Nord d'Àfrica i de l'Orient Mitjà. En un primer moment, una població de Sardenya va anunciar que també celebraria una consulta popular per a la independència, però el Tirol del Sud és la primera regió d'Europa que celebra una consulta popular "a la catalana".

L'efecte Arenys al Tirol del Sud. El Tirol del Sud copia les consultes populars sobre l'autodeterminació inspirades en el model català. La votació comença aquest dissabte a Ahrntal, un poble de 7.000 habitants

Ahrntal és un poble alpí de set mil habitants que pertany a la regió italiana del Tirol del Sud, tocant a la frontera amb Àustria. Aquest dissabte s'hi celebra una consulta per a l'autodeterminació del Tirol del Sud, que pren per model les consultes per la independència celebrades a Catalunya. El 54,7% vol abandonar Itàlia: el 33,4% aposta per la independència i un 21'3% està a favor de la unió amb Àustria.