29.1.11

El Col·legi d'Economistes alerta que amb la reforma financera perilla 'un model de caixes que ha funcionat durant molts anys'

Afirma que el sistema de caixes catalanes 'ha servit eficientment' · Reclama mantenir els centres de decisió a Catalunya

El Col·legi d'Economistes de Catalunya ha alertat aquest dijous que la reforma del sistema financer podria produir 'una pèrdua de cabal financer que al llarg de tantes dècades han acumulat les caixes catalanes'. En aquest sentit, avisa que 'la desaparició a Catalunya d'un model que ha funcionat durant molts anys obliga a una reflexió col·lectiva més serena'. Pel Col·legi, és 'imprescindible' seguir mantenint els centres de decisió 'en un sector estratègic com el financer'. La ministra d'Economia espanyola, Elena Salgado, va anunciar dilluns que les caixes d'estalvi que no aconsegueixin el 8% de solvència s'hauran de convertir en bancs perquè puguin ser intervingudes pel FROB, fet que fa perilla el tradicional sistema català de caixes.

El Col·legi d'Economistes de Catalunya afirma que el sistema de caixes catalanes és un model 'que ha servit eficientment al finançament de famílies, empreses i projectes col·lectius, i que ha desenvolupat una impressionant obra social', i en aquest sentit titlla de 'sorprenent' la reforma financera, sobretot perquè cau en un moment en què les caixes d'estalvi 'han anat plantejant les seves reformes i els seus processos de reestructuració'.

D'altra banda, assenyala que la desconfiança dels mercats 'no fa pensar que tingui el seu origen en les caixes', de manera que segons el Col·legi 'no sembla imprescindible avançar o endurir l'aplicació dels principis de Basilea III [nom amb què es coneix la reforma] amb la finalitat de millorar l'estat i la imatge del sistema de caixes'. A més, denuncia que d'altres mètodes previstos en l'actual marc normatiu, com l'execució d'un procés de reestructuració financera i capitalització i les quotes participatives amb drets econòmics i de vot, 'no han tingut ocasió de desenvolupar-se'. I ara, diu, 'un entorn d'estigmatització de les caixes no ho afavoreix'.

Font: Directe.cat
Notícies relacionades: