23.1.11

Aprofitar els residus cítrics

L'empresa valenciana Citrotecno ha sabut transformar el problema del residu cítric per a la indústria agroalimentària en una oportunitat de negoci gràcies a la posada en marxa de la primera planta del món de tractament i valorització del residu capaç d'obtenir, a més de matèria primera per a l'alimentació animal, bioetanol de segona generació.

En el món es produeixen en l'actualitat més de 120 milions de tones de cítric de les quals el 40% es destina a la indústria alimentària per a l'elaboració de sucs. Les plantes destinades a l'elaboració d'aquests productes només aprofiten la meitat de la matèria primera. La resta, escorça, llavors i polpa, es converteixen en residu. Només al País Valencià aquestes deixalles suposen més de 600.000 tones l'any.

La solució més estesa fins a la data és la d'administrar directament aquest residu al bestiar sense passar per un procés de tractament. No obstant això, la seva ràpida fermentació fa d'aquest subproducte un agent contaminant. Davant d'aquest problema ambiental, les autoritats han reaccionat prohibint aquesta pràctica. Ara, Citrotecno s'ha convertit en la primera empresa del món que posa en marxa la seva planta de tractament i valorització de residus cítrics, que a més és capaç d'obtenir bioetanol de segona generació.