16.1.11

10 anys de la wikipedia, un referent de voluntariat virtual col·laboratiu




10è aniversari de la Viquipèdia en català
El 15 de gener de 2001 nasqué la Viquipèdia i el 16 de març del mateix any ho féu la Viquipèdia en català. Ambdós projectes celebren deu anys d'existència l'any 2011. Amb motiu d'aquest desè aniversari, la Fundació Wikimedia ha engegat un projecte col·laboratiu de celebració arreu del món. A la Viquipèdia en català també volem celebrar el nostre aniversari.

Deu anys plens de reptes
Desè aniversari de la Viquipèdia
L'obra de referència més gran a Internet celebra enguany el seu desè aniversari. Jimmy Wales va fundar la Viquipèdia, «l'enciclopèdia de contingut lliure que tothom pot millorar», el mes de gener de l'any 2001. El 2004 assolí un milió d'articles repartits en 100 idiomes diferents. Actualment la Viquipèdia supera dinou milions d'articles en 270 llengües amb l'objectiu de crear «un món en què cada persona del planeta tingui accés lliure a la suma de tot el saber de la humanitat».
La Viquipèdia en català fou la segona versió idiomàtica en comptar amb algun article (després de la versió anglesa) i des d'aleshores no ha parat de créixer fins arribar, aquest 21 de desembre de 2010, a 300.000 articles, tot superant la versió en noruec i situant-se tretzena en nombre d'articles.
Segons les dades del passat mes de novembre, la Viquipèdia en català fou visitada 18,9 milions de vegades, és a dir una mitjana de set vegades per segon, cosa que representa un nou rècord històric. I els usuaris actius a la Viquipèdia en català ja som 1.730.

La nostra Viquipèdia, líder en qualitat
Vegeu també: La viquipèdia en català assoleix el primer lloc a la classificació dels articles més importants
Des de fa més d'un any (2 de gener de 2010), la Viquipèdia en català lidera la llista de 1000 articles que tota viquipèdia hauria de tenir. A gener del 2011, la Viquipèdia en català és la primera d'aquesta llista amb 90,2 punts, davant de la Viquipèdia en anglès (a 3,7 punts) i la Viquipèdia en alemany (a 22 punts). D'aquests mil articles essencials elegits per Meta-Wiki, la Viquipèdia en català no en té cap d'absent ni cap esborrany i en té 823 que són considerats articles llargs. A més a més, 95 articles de la llista estan més desenvolupats a la Viquipèdia en català que en qualsevol altra edició (per exemple: MamíferAmèrica del NordDiego VelázquezOvellaCristòfor ColomNombreVoltaireEsculturaDomesticacióArc (arquitectura)Espècie amenaçada o Tim Berners-Lee).
La Viquipèdia en català ja compta amb 370 articles de qualitat i una vuitantena de bons, cosa que la situa a la desena posició pel que fa a articles de qualitat. Per a més informació podeu veure la llista dels articles de qualitat ordenada cronològicament.
Extret de: http://ca.wikipedia.org/wiki/Viquip%C3%A8dia:Notes_de_premsa/10_anys_amb_la_Viquip%C3%A8dia