20.11.10

Sobre blocs electorals

Davant la polèmica constant al voltant dels blocs electorals als informatius dels mitjans de comunicació públics, volem reiterar el mateix que vam escriure ara fa un any a Sobre blocs electorals. Els blocs són un mal sistema però per què hauria de confiar que els periodistes aplicaran un millor criteri? Potser una bona gestió de la seva RSE hi ajudaria, i sobretot la transparència dels criteris a emprar.

Adjuntem tot seguit dues de les notícies que recentment ha motivat aquest conflicte:

El CAC 'renya' els periodistes de mitjans públics
El Consell de l'Audiovisual de Catalunya ha 'renyat' els periodistes de mitjans públics per les protestes contra els blocs electorals perquè són "punts de vista personals i corporatius dels i les professionals". "Una protesta professional o una acció reivindicativa en períodes electorals (legítimes en molts altres contextos) generen una erosió sistemàtica de la confiança del ciutadà en la qualitat de la prestació del servei públic, cosa que presenta una especial gravetat atès que incideix i interfereix de forma directa en l’exercici del dret a la informació", afegeix.

Fins i tot Ramon Pellicer protesta contra els blocs electorals
El TN informava abans de la reacció de Mas que de l'anunci de Montilla de no repetir

El director del Telenotícies vespre, Ramon Pellicer, s'ha queixat dels blocs electorals en l'informatiu d'aquest divendres. El periodista ha avisat als teleespectadors que l'anunci de José Montilla de no repetir com a candidat socialista, després de les eleccions d'aquest proper dia 28, estaven obligats a donar-ho després de la reacció del líder de CiU, Artur Mas.

"En un ordre natural, sentiríem i veuríem el cap del PSC fent aquest anunci, però com que estem obligats pel consell de govern de la CCMA a respectar un ordre preestablert de partits sense tenir en compte el criteri professional els hem d'oferir primer la reaccio que ha provocat aquesta notícia en el cap de l'oposició, Artur Mas", ha indicat Pellicer.

PD: Blocs únics a Europa. Un informe encarregat fa dos anys pel consell de govern de la CCMA conclou que la resta de països europeus no fixen distribucions de temps obligatòries prèvies. En la majoria són les autoritats audiovisuals qui vigilen el pluralisme, no un òrgan juridicopolític