23.10.10

Només el 60% dels municipis presenten els comptes

La Responsabilitat Social de les Administracions Públiques hauria de fer un salt endavant per a abordar la perillosa pèrdua de legitimitat

Només el 60% dels municipis catalans han presentat el balanç comptable del 2009 a la Sindicatura de Comptes, tal com estableix la llei, en el termini establert.

Aquest termini es va acabar el dia 15 d'octubre, si bé altres municipis tenen previst presentar el balanç properament, encara que sigui fora del termini establert.

Els ajuntaments es queixen que sovint han d'incomplir la llei, com en el cas dels terminis de pagament a proveïdors, tot i no ser per culpa seva. Certament el finançament dels municipis no respon a les necessitats reals. Però la manca de transparència o la no presentació del balanç no és un incompliment que es pugui atribuir a la culpa dels altres.

La Federació de Municipis de Catalunya ha valorat positivament aquestes dades i el seu president, alhora alcalde de Sabadell, ha destacat la “transparència” amb què els municipis han gestionat els comptes: “Els municipis hem fet els deures”.

El motiu del seu optimisme ve donat pel fet que l'any passat només el 18,3% d'ajuntaments van presentar els comptes en el termini establert. Sempre es pot mirar l'ampolla segons si està mig plena o mig buida, però ho mirem per on ho mirem i malgrat el salt enorme que enguany s'ha fet, un incompliment del 40% mai no pot ser valorat en sentit positiu.

D'altra banda, aquest augment segurament no es deu a un canvi d'actitud en el sentit d'haver optat per la transparència sinó senzillament al fet que des d'enguany la llei catalana deixa sense subvencions els consistoris que no presentin el balanç.

I cal posar sobre la taula que la presentació del balanç és una part ínfima del que hauria de ser la transparència i la rendició de comptes aplicada als consistoris municipals. La Responsabilitat Social de les Administracions Públiques és un repte pendent, tan sols esbossat, que clama al cel davant les experiències interessants d'algunes empreses del sector lucratiu.

Nota: article publicat a Jornal.cat
PD: Els municipis que no han retut comptes s'expliquen. Les raons dels que no els han portat a la sindicatura: la negativa de la interventora, l'aprovació pendent del ple o la situació d'excepció. D'altres critiquen que els hagin posat a la llista per una simple “incidència”