8.9.10

La Generalitat edita una guia per a la bona integració laboral dels immigrants

La Generalitat ha editat una guia per a les empreses sobre bones pràctiques per acollir i integrar els treballadors immigrants. Entre altres iniciatives proposa respectar els horaris en el període del ramadà, adaptar un lloc per a l'oració, facilitar els tràmits administratius i de reagrupament familiar, oferir activitats de lleure a tots els treballadors i cursos de català. Les 24 empreses catalanes que des del 2007 apliquen aquestes bones pràctiques asseguren que ha augmentat la productivitat, s'ha reduït l'absentisme laboral i ha millorat l'ambient i la convivència.

08/09/2010 - La Guia de Recomanacions sobre la Gestió de la Diversitat a les Empreses i altres Organitzacions que ha presentat la Secretaria d'Immigració de la Generalitat recomana flexibilitzar la jornada laboral per adaptar-se a les necessitats d'una societat cada vegada més plural.

Aquesta recomanació és aplicable a les necessitats dels treballadors musulmans durant el període de ramadà, però també "a molts altres col·lectius". Aquesta mesura, al costat de la resta de les recomanacions incloses a la guia, "incrementen la motivació i l'eficàcia de la plantilla" i en conseqüència "afavoreixen l'augment la productivitat".

El document recull l'exemple de 24 empreses on s'han aplicat mesures de gestió de la diversitat i han aconseguit "millorar la creativitat, la productivitat i el clima laboral de les empreses".

Alguns dels consells que dóna la guía:

- Respectar els horaris en el període del ramadà.
- Adaptar un lloc per a l'oració.
- Facilitar els tràmits per al reagrupament familiar.
- Oferir activitats de lleure a TOTS els treballadors.
- Colònies subvencionades per als fills dels treballadors.
- Permís per acudir als funerals d'un familiar al país d'origen.
- Cursos de català.
- Informació a tots els treballadors sobre la diversitat cultural.
- Documentar sobre els drets i deures dels ciutadans.

Font: 3cat24.cat

La guia ha estat elaborada amb la col·laboració de diferents organismes:


Accés a la Guia en pdf