27.8.10

La Casa de les Punxes

Un edifici emblemàtic està en venda. Es tracta de la Casa Terrades, coneguda popularment com la Casa de les Punxes, situada a l'avinguda Diagonal de Barcelona, amb façanes al carrer Rosselló i Bruc.

La immobiliària Colonial ha posat a la venda amb un preu que ronda els 25 milions d'euros l'emblemàtic edifici modernista del 1905, obra de l'arquitecte Josep Puig i Cadafalch i declarat monument d'interès historicoartístic. Colonial va incorporar la Casa de les Punxes a la seva cartera el 1991, aportada per la Caixa, i la va rehabilitar seguint les indicacions del projecte original de Cadafalch.

Entre 1903 i 1905 Josep Puig i Cadafalch va treballar treballar en l'encàrrec que li havia fet l'Àngela Brutau, vídua de Terrades. Es tractava de construïr tres edificis per a tres germanes l'Àngela, la Josefa i la Rosa Terrades. Les tres cases formen un únic conjunt que es coneix com a casa de les Punxes. Va ser construïda de maó sobre una base de pedra. La decoració és acurada com correspon a l'arquitectura de Puig i Cadafalch: els balcons, les galeries i les finestres de pedra esculpida acuradament amb elements florals. Entre els elements decoratius destaquen les ceràmiques situades als pinyons que coronen les façanes.


En un d'ells podem veure a sant Jordi sota del qual hi ha un filacteri on és llegeix "Sant Patró de Catalunya, torneu-nos la llibertat". (Font: Barcelona és poderosa)

Dues reflexions i una esperança:

Molta gent desconeix l'existència d'aquest plafó, que per l'alçada, pot passar desapercebut. Curiosament en plena dictadura davant de la ceràmica va ubicar-se una comissaria de policia, que potser no van saber veure què hi deia o no ho van entendre prou! I ara, quan hi passen grups de turistes es pot donar el cas que fins i tot els ho diguin però sense explicar les raons, vinculades a les esperances de llibertat per a la nació catalana que al tombant del segle XIX al XX es van despertar entre un gran gruix de la població i que la burgesia i els artistes van transformar en grans creacions que han llegat a la posteritat.

Esperem que la venda d'aquest patrimoni arquitectònic i nacional permeti salvaguardar-ne tot el seu esperit i tant de bo que, ni que sigui parcialment, pogués ser visitable.

Vota'nsPodeu votar els blocs preferits fins el 9 de setembre. Enguany, a banda de votar els blocs, també podeu valorar cada entrada publicada. Aquesta valoració (“M’agrada”) incideix en el resultat final, ja que cada cinc suposen un vot per al bloc. Clica la icona!