28.8.10

Els castellers, candidats a Patrimoni de la Humanitat

Els castellers són candidats a Patrimoni de la Humanitat per la seva rellevància cultural a Catalunya, però volem destacar-ne des d'aquest bloc també els seus valors socials.

Logo de la candidatura
Els expresidents de la Generalitat de Catalunya, Jordi Pujol i Pasqual Maragall, han manifestat el seu suport a la candidatura dels castells a la Llista del Patrimoni Immaterial de la Humanitat de la Unesco, en una doble entrevista al programa "Quarts de Nou” de Televisió de Catalunya. Amb els dos expresidents s’inicia una campanya de suport de personatges públics de prestigi a la candidatura, que es vehicularà a través de TVC [llegir-ne més a xarxanet.org].

En altres ocasions hem fet referència a la responsabilitat social de les organitzacions socials i també a la cultura popular. En el cas dels castellers, cal destacar la capacitat d'aquesta activitat cultural per portar a terme una intensa i reeixida tasca social. Com moltes altres entitats de la societat civil, però amb un especial sentit de pertinença, les colles han sabut integrar persones vingudes de fora del país, tant durant el franquisme amb tota la immigració provinent del sud espanyol com ara amb els llatins i altres grups. I un altre mèrit que cal destacar és la capacitat per exportar aquesta pràctica a altres indrets, altres països com ara Xile, on precisament i amb gran interès les colles poden ser un aliat en certs barris i amb certs col·lectius socials. Vegem-ne un parell de notícies:

Uns 150 castellers de la colla de Vilafranca del Penedès van viatjar a Xile amb l'objectiu d'impulsar la integració social, potenciar el treball en equip i donar a conèixer la cultura catalana.


Durant nou dies, els membres d'una de les agrupacions més destacades del panorama casteller català fomentaran la creació de colles en barris marginals de la perifèria de Santiago de Xile. De moment, ja s'han format dues agrupacions gràcies als contactes establerts amb anterioritat i a partir de la visita d'alguns xilens a Catalunya. Les associacions, anomenades Castellers de Lo Prado i Castellers de Cerro Navia, en referència a dues barriades de la capital xilena, compten amb uns 200 membres i ja han actuat a l'Estadi Nacional de Santiago de Xile, davant de més de 70.000 espectadors i en presència de la presidenta del país, Michelle Bachelet. Hi ha intenció de crear noves colles en altres poblacions en les que la majoria dels nens "no van a l'escola perquè han de quedar a casa cuidant dels seus germans", ja que en moltes ocasions els pares són a la presó o tenen problemes de drogoaddicció, va explicar el director de l'agrupació de Vilafranca, Josep Cabré. [Font: El País]
O aquesta altra:
Trenta colles castelleres faran tallers per a integrar immigrants

hspace=10
Una trentena de colles castelleres participen aquest any en el programa d’integració de nouvinguts al món casteller “Tots som una colla”.


Aquest programa consisteix en la organització d’uns tallers d’introducció als castells que s’adrecen especialment a la població immigrant, per tal que puguin participar en aquesta activitat. “Tots som una colla” és una iniciativa de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC), www.cccc.cat juntament amb la Secretaria per a la Immigració del Departament d’Acció Social i Ciutadania i el Centre de Promoció de la Cultural Popular i Tradicional Catalana (CPCPTC) del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya. Aquest 2010 el projecte s’ha ofert a les 56 colles castelleres existents en aquest moment. Nota de premsa / Díptic de la iniciativa
Davant de tanta notícia positiva, carregada de valors positius, d'esforç de voluntariat, i de voluntat de superació, esperem que les de caràcter negatiu no destorbin la fortalesa de les colles:
Membres de la Colla Xicots de Vilafranca són apallissats a França per un grup de feixistes: la colla castellera Xicots de Vilafranca, de Vilafranca del Penedès, va patir el proppassat dissabte dia 4, una agressió a la localitat francesa de Baó (Catalunya Nord), a 10 Kilòmetres de Perpinyà, on havia acudit per a participar en la jornada Identi’CAT, que reivindica els valors culturals i la identitat catalanes en el sud de França.

Vota'nsPodeu votar els blocs preferits fins el 9 de setembre. Enguany, a banda de votar els blocs, també podeu valorar cada entrada publicada. Aquesta valoració (“M’agrada”) incideix en el resultat final, ja que cada cinc suposen un vot per al bloc. Clica la icona!