30.8.10

Ara es preocupen que no ens emmetzinem amb flors!

Ahir mateix, a l'apunt Associació Dolça Revolució, parlàvem d'alguna de les lluites que Jordi Pàmies tenia en la seva activitat de promoció de l'accés lliure a les plantes que poden afavorir la gent sense passar per fàrmacs sovint innecessaris. No sabíem que avui començava una nova reclamació, en referència a les flors comestibles.

En el cas de les flors comestibles, la Unió Europea reclama que es facin uns estudis per tal de certificar que no tenen cap efecte secundari sobre les persones. Al·leguen que no són un aliment tradicional i que, per tant, cal demostrar que es poden menjar. Per la seva banda, els productors de flors comestibles han lamentat l'alt cost dels estudis, que s'escapen de les seves possibilitats econòmiques. També s'han mostrat crítics amb el criteri de la Unió Europea, que considera que algunes flors com la coliflor i el safrà sí que són aptes per al consum humà, mentre que d'altres queden excloses del registre.

Escoltin, senyors buròcrates euroeuropeus, les flors no es mengen des de fa quatre dies, i algunes com la flor del carbassó o la caputxina, entre d'altres, són habituals. I ningú no ha tingut cap mal de panxa mai! No seria millor invertir els diners a certificar que certes radiacions com les telefòniques o electromagnètiques no causen cap mal?

Amb aquesta decisió causen un perjudici econòmic no motivat a uns productors que solen ser petits i també a restauradors. Quina motivació hi ha al darrere? No seria millor, si és que volen fer uns estudis, que mentrestant es puguin continuar menjat, com s'ha fet sempre i atès que no hi ha cap indici de perillositat? A veure si passarà com allò de l'anís estrellat que va desaparèixer dels herboristes per estranys interessos, o com passa amb la stevia, amb la complicitat de farmacèutiques i governs...

Però de debò que no hi ha afers més preocupants als quals dedicar-se? Començo a sentir grans reserves a aquest euro-estil que es dedica a establir traves a menjar flors o a les festes populars amb foc... Tremend!
Restaurants catalans es manifesten contra la prohibició europea de l'ús de pètals de flors comestibles
veure vídeo

Un trentena de restaurants de tot Catalunya, la majoria de Lleida, han començat una protesta contra la normativa europea que prohibeix vendre pètals de flors com a aliment. Els cuiners es reivindicaran durant tota la setmana amb diverses jornades gastronòmiques, oferint un menú degustació a base de plats amb flors. Amb aquesta iniciativa els restaurants es volen solidaritzar amb els productors de flors comestibles, que van rebre el requeriment de la Generalitat perquè deixessin de vendre-les per al consum humà aquest mateix estiu.La normativa europea inclou un ampli registre d'aliments tradicionals que es poden comercialitzar lliurement, ja que la seva seguretat està contrastada. En cas que es vulgui vendre qualsevol altre producte per a consum humà, l'interessat haurà de convèncer les autoritats que es compleixen tots els requisits per garantir la salut del consumidor.

Vota'nsPodeu votar els blocs preferits fins el 9 de setembre. Enguany, a banda de votar els blocs, també podeu valorar cada entrada publicada. Aquesta valoració (“M’agrada”) incideix en el resultat final, ja que cada cinc suposen un vot per al bloc. Clica la icona!