26.6.10

Les Administracions Públiques expliquen les seves polítiques d'RSE a ESADE

El 26 de maig passat es va celebrar a ESADE la Jornada sobre les polítiques públiques d'RSE a Europa per a millorar la competitivitat.


Ara us invitem a veure aquest videoreportage amb declaracions dels ponents elaborat per www.compromisorse.com [continuar llegint a www.compromisorse.com]

També podeu llegir la nota de premsa del Departament d'Economia:


Jornada “RSE i competitivitat en el segle XXI. Les bones pràctiques de les polítiques públiques a Europa

RSGencat_260510La responsabilitat social millora la competitivitat d’empreses i institucions públiques, segons un grup d’experts en RSE que van participar en una jornada coorganitzada per la Generalitat i ESADE (26.05.2010)


La jornada va comptar amb la participació de diferents experts en RSE que van debatre al voltant de les iniciatives públiques existents en aquest camp tant a la UE com a diferents regions europees

El conseller d’Economia i Finances, Antoni Castells, que va presentar la jornada, va assegurar que la responsabilitat social és una inversió útil per a les empreses, alhora que va qualificar d’ambiciós, però viable el pla RSGencat




La Generalitat de Catalunya i l’escola de negocis ESADE van coorganitzar el passat 26 de maig una jornada sobre les diferents polítiques públiques en matèria de responsabilitat social de les empreses (RSE) que es donen actualment a diferents regions europees.

L’acte, que va tenir lloc a l’auditori d’ESADE Fòrum, va comptar amb la participació de diversos representants de diferents institucions tant de la UE com d’estats i regions europees com Dinamarca, Espanya, Catalunya o Navarra. El conseller d’Economia i Finances de la Generalitat, Antoni Castells, va presentar la jornada, mentre que la consellera de Treball, Mar Serna, la va clausurar.

A la jornada, que portava per títol RSE i competitivitat en el segle XXI. Les bones pràctiques de les polítiques públiques a Europa, es van posar en comú les diferents politiques públiques en matèria de RSE tant de la pròpia UE com organisme, com de països europeus o d’Espanya. Es va destacar el paper dinamitzador de l’Administració Pública i la seva capacitat per influir en la societat, en la difusió i sensibilització de la gent i en les empreses en temes com la RSE, i la importància cabdal de la RSE en la competitivitat de l’economia i les empreses que la formen.

Durant la seva presentació, el conseller d’Economia i Finances, Antoni Castells, va afirmar que l’aposta en RSE per part de les empreses “és una inversió útil, que va més enllà de l’obra social o el màrketing”. “No hi ha economia que funcioni sense una ètica social sòlida”, va assegurar. Així mateix, Castells va aprofitar la presentació de l’acte per fer una valoració molt positiva del primer any d’aplicació del pla RSGencat, un pla que engloba les mesures que impulsa la Generalitat de Catalunya en matèria de RSE, tant per fomentar-la entre la població, les empreses i les entitats financeres com per aplicar-la internament a l’Administració.

La primera taula rodona, moderada pel professor d’ESADE Josep Maria Lozano, va analitzar les iniciatives en el camp de la RSE a la Unió Europea i Espanya. Com a ponents hi van participar Ramón Jáuregui, parlamentari europeu, que va lamentar que al Parlament Europeu no s’hagi trobat prou massa crítica per impulsar polítiques de foment de la RSE; Juan José Barrera, director general d’Economia Social del Govern d’Espanya, que va explicar les funcions del Consejo Estatal de RSE i va enumerar les iniciatives relacionades amb la RSE que inclou la Llei d’Economia Sostenible; i el diputat de CiU al Congrés dels Diputats, Carles Campuzano, que va reclamar que s’arribi més lluny en l’expansió de la RSE.

Experiències en RSE i Competitivitat a Europa

Marcel Prunera, director general de Promoció Econòmica de la Generalitat de Catalunya, va ser l’encarregat de moderar la segona taula, que va repassar diverses experiències en RSE i competitivitat a Europa. En aquesta taula hi van participar representants de diferents regions europees. D’una banda, Germán Granda, membre del consell d’administració de CSR Europe i director general de Forética, qui va comparar les diferents prioritats i iniciatives en RSE a països de la UE com França, Regne Unit, Holanda, Alemanya, Europa de l’Est i països nòrdics. De l’altra, Mette Andersen, consellera especial del Danish Center for CSR, organisme depenent de l’Agència Danesa pel Comerç i l’Empresa, qui va presentar l’activitat d’aquest centre i va destacar com les empreses daneses no només no han reduït les seves inversions en RSE a causa de la crisi, sinó que un 20% de les companyies l’han incrementat. Finalment, Imelda Lorea Echavarren, directora general de Treball i Prevenció de Riscos del Govern de Navarra, va explicar el Plan de RSC del Gobierno de Navarra, aprovat el passat 2008, on es considera la responsabilitat social com un factor estratègic que ha de permetre a aquesta comunitat avançar cap a un nou model de competitivitat.

Finalment, el responsable d’Iniciatives Econòmiques de la Generalitat de Catalunya, Xavier Pont, va fer un breu resum del Pla RSGencat, i va assegurar que la importància de la RSE perdurarà en el temps perquè “si està en l’ADN de les empreses, les fa més competitives”. Pont va destacar també el paper dinamitzador de les comunitats autònomes en matèria de responsabilitat social, tot afirmant que si les empreses i la societat veuen que l’Administració fa una aposta decidida per la RSE, “pujaran al carro”.

En la cloenda de la jornada, la consellera de Treball de la Generalitat, Mar Serna, va insistir en què “la RSE millora l’organització del treball i fa l’empresa més competitiva” i va recordar que el Pla RSGencat té l’origen en l’Acord Estratègic per a la internacionalització, la qualitat de l’ocupació i la competitivitat de l’economia catalana.

Font: Acord Estratègic