30.6.10

La qualitat del mar

La Fundació Mar, amb seu a Begur, porta a terme el Projecte Silmar, un projecte promogut per la Unió Europea que analitza exhaustivament la qualitat del fons marí i de l'entorn. Els primers resultats del litoral gironí donen notes baixes fins i tot en espais de zones protegides.

Ahir 29/06/2010 se'n va parlar al Telenotícies Comarques de Televisió de Catalunyaa TV3 al TN Comarques. Aquest és el vídeo:

Anàlisi del fons marí gironí


Aprofito la referència per a escriure uns records:

Vaig conèixer la FundacióMar / Associació Nereo l'any 1992, quan vaig participar en un acte que van organitzar a Begur, les III Jornades sobre Medi Ambient i Ecologia: La gestió dels recursos naturals, època en què em dedicava a promoure l'educació ambiental.

Recordo l'impacte que va suposar conèixer en aquella jornada el greu problema ambiental de la Caulerpa Taxifolia, altrament coneguda com l'alga assassina. Aquesta alga es va introduir accidentalment al Mediterrani en fer una neteja d'uns aquaris de Marsella. El seu ràpid creixement ofega la posidònia i alhora no té depredadors naturals al nostre mar.

Al cap d'uns mesos, en una visita per temes ambientals a Mallorca, vam saber que l'alga assassina ja havia arribat també a les Balears, fet que mostrava la rapidesa amb què s'havia estès i la gravetat de les conseqüències si no s'actuava immediatament i de forma contundent. Els intents d'arrancar-la tenien conseqüències pitjors perquè cada trosset que se'n desprenia provocava que en sortís un nou brot. Fins al punt que es va experimentar amb uns bufadors sumergibles per a cremar-les sota l'aigua, i amb la col·laboració de l'exèrcit. Per sort, posteriorment els efectes no van ser tant greus com s'esperava perquè es va poder controlar la seva presència i extensió.


Vota'nsPodeu votar els blocs preferits fins el 9 de setembre. Enguany, a banda de votar els blocs, també podeu valorar cada entrada publicada. Aquesta valoració (“M’agrada”) incideix en el resultat final, ja que cada cinc suposen un vot per al bloc. Clica la icona!