20.2.10

Riscs de salut per les condicions electromagnètiques del lloc de treball

Recentment saltava la notícia dels riscos de salut en unes oficines de l'Ajuntament de Barcelona, i de tant en tant apareixen notícies sobre els 'edificis malalts, que ocupen uns dies de pàgines als mitjans de comunicació i després ja no se'n parla més, mentre que moltes persones es troben amb problemes, malestars i malalties que no saben diagnosticar ni relacionar amb el lloc de treball o les condicions electromagnètiques de l'entorn.

Les empreses tenen l'obligació legal de protegir la salut dels seus treballadors, però aquesta obligació és més evident davant riscos coneguts que davant un món invisible i poc estudiat. A més, els estudis sovint pateixen de parcialitat com els que es fan sobre les antenes de telefonia, per exemple. I per si fos poc, la reacció de les empreses també depèn del país on es troben, la cultura del país, el marc legal i la capacitat de mobilització.

Fa uns mesos, el Tribunal dels assumptes de la seguretat social de la Roche-sur-Yon (França) s'ha hagut de pronunciar sobre una demanda per síndrome d'intolerància a camp electromagnètic, i l'ha reconegut com una malaltia per aquest tribunal.

Us proposem un article a Novethic on s'analitza el tema a França arran d'aquesta demanda. En el futur, cada vegada més ocupadors s'enfrontaran amb aquest tipus de queixes", va predir Pierre Le Ruz, President del Centre de Recerca i informació independent sobre la radiació electromagnètica (CRIIREM):

Cal dir que els efectes de les ones electromagnètiques sobre la salut humana no són reduir al mínim: "En absència de mesures preventives adoptades pels empresaris per reduir les exposicions, els empleats poden estar subjectes a diversos trastorns, com ara formigueig, mals de cap, nàusees, rubor, arítmies, marejos o trastorns de la concentració, testifica Pierre Le Ruz. Però totes aquestes fonts de la fatiga fomenten l'absentisme. "Amb l'explosió de les noves tecnologies en el lloc de la de treball, alguns dels dispositius són a l'ull de l'huracà: els telèfons DECT, terminals WiFi i antenes de retransmissió, els teclats i ratolins per a ordinadors, telèfons mòbils .... "Recentment, hem registrat com a 16 volts / metro a les oficines d'una empresa a partir de 3 telèfons sense fil, una mesura de cinc vegades superior al límit màxim permès", va dir Pierre Le Ruz. "L'impacte de les ones electromagnètiques és també un risc en l'univers tancat i acabat el vehicle amb eines que treballen constantment", adverteix Jean-Claude Delgènes, CEO de la signatura s'especialitza en el risc de Technologie professionals. Finalment, l'aire lliure, els riscos també estan presents les empreses ubicades a prop de línies elèctriques i d'alta tensió. [continuar llegint traducció automàtica al català] [llegir original en francès]