11.2.10

Presentació Newsletter

Amb aquest primer butlletí del 2010 iniciem un any que, pel que fa a l’RSE, vindrà marcat en l’escenari internacional per l’aprovació de la Guia ISO 26000, un estàndard no certificable amb anys de retard que ja ha provocat les primeres polèmiques per usos indeguts i amb crítiques empresarials per la seva complexitat i orientació excessiva a grans empreses. Però des de l’òptica econòmica, el tema central malauradament continuarà sent la crisi de la qual tot apunta que no en sortirem amb facilitat. Durant aquests propers mesos ens veurem obligats a continuar aportant reflexions sobre RSE i crisi.

Seguint el criteri de Nacions Unides i la Unió Europea enguany celebrarem els Anys Internacionals de l'Apropament de les Cultures i de la Diversitat Biològica, i l'Any Europeu per lluitar contra la pobresa i l'Exclusió Social. I com a herència i continuïtat dels anys internacionals recents, mantindrem les informacions relacionades amb l’RSE. Així, sobre la innovació hem publicat recentment: Màquina convertidora de paper d'oficina a paper higiènic. O sobre les llengües hem publicat: Ha mort una llengua. Visca les llengües!

Però, a més, des de Responsabilitat Global proposarem al llarg d’aquest any introduir el que fa temps que n’hem dit Responsabilitat Social Individual i Familiar (RSI), entenent que una de les limitacions que pot tenir ara per ara l’RS en el seu nivell de desenvolupament és la comprensió i el compromís per part de cadascú de nosaltres en referència a les accions que tenen un impacte en la responsabilitat social de les organitzacions.

A banda d’abordar els temes de RS de les empreses, continuarem abordant la RS de les Administracions Públiques (RSA), de les Organitzacions Socials (RSO), dels Territoris Socialment Responsables, i també altres enfocaments més col·laterals respecte al mainstream assumit generalment. Ens referim a la compra local, a la RS i llengua, a la RS en el món de l’educació, en el comerç i la distribució, als drets humans, etc.

La nostra acció professional de consultoria també la fem compatible amb la de think tank i de posicionament en temes delicats, per a ajudar a desenvolupar l'RS i per contribuir a fer avançar debats. Recentment hem publicat aquest apunts sobre temes sensibles: Manifest per l'abolició del foie-grasCatalunya afronta el debat sobre la prohibició dels torosL'Església i la contractació d'homosexuals, L'empadronament dels immigrants, La Diagonal, la Sagrada Família i la Participació Ciutadana... i tants altres.

Finalment, com escrivim a País, ètica i lideratge, "ens agradaria que el nostre país pogués ser un orgull per la seva capacitat de liderar el canvi vers un món més sostenible i una economia més responsable, a partir de l’enfortiment de la Responsabilitat Social dins organitzacions molt diverses: grans empreses, mitjanes i petites i fins i tot les microempreses, les administracions, les organitzacions socials, els agents socials, les universitats...".