28.2.10

L'ètica televisiva

Si fa uns dies ens referíem a Telecinco, ara ho farem dues altres cadenes televisives espanyoles, la Sexta i TVE, en referència a dos programes que mereixen la reprovació. En el cas del programa "Generación Ni-Ni" de la Sexta, algunes entitats juvenils en reclamen la retirada:
El programa de La Sexta més polèmic: Acció Jove – Joves de CCOO demanen "la retirada" del programa 'Generación NI-NI' de la cadena La Sexta perquè "genera una imatge social molt negativa i injusta dels i les joves". Així, s’uneixen al Consell de Joventut de Barcelona, al Consell Nacional de la Joventut de Catalunya i al Moviment Laic i Progressista en la reivindicació. En aquest sentit, han assenyalat que "no es nega l’existència de joves que no estudien, ni treballen i que fins i tot no volen fer-ho". Pero des d’Acció Jove "s’exigeix rigor a l’hora de fer generalismes i consciència social. L’actitud de La Sexta en emetre aquest programa és frívola". Entenen, a més, que "els mitjans de comunicació haurien de contribuir socialment a millorar la societat i a fer-la més informada, no a banalitzar situacions, no a estigmatitzar col·lectius, ni a insultar un col·lectiu que és precisament dels qui més està patint l’actual situació econòmica". Per últim, recorden que "a Catalunya existeix més d’un 30% de fracàs escolar. Situar la responsabilitat d’aquest fet en els joves deixant al marge de l’anàlisi el sistema educatiu és, com a poc, irresponsable". 'Generación Ni-Ni' "és, per tant, un programa que beu d’aquesta irresponsabilitat i que contribueix a crear una imatge negativa i, en cap sentit, representativa de la gent jove".
En el cas de TVE, el programa que ha despertat la indignació és el que servirà per a elegir el representant a Eurovisió, on el cantant finalista va cridar obscenitats quan el públic va escridassar la seva cançó:
TVE posarà filtres a Eurovisió per l’escàndol de John Cobra
Click para ver el video Click para ver el video


Click para ver el video Click para ver el video
MÉS INFORMACIÓ
OLGA PEREDA
MADRID
TVE no planeja sortir d’Eurovisió. Però tampoc quedar-se igual. Per això, el president de RTVE, Alberto Oliart, va anunciar ahir al Senat que la corporació millorarà «el procés de filtre en les candidatures i votacions» per «evitar abusos». Les seves declaracions es referien al lamentable espectacle que dilluns va oferir un dels 10 aspirants a representar TVE a Eurovisió, un raper conegut com a John Cobra. Escridassat pel públic després d’una pèssima cançó, Carol, l’excèntric personatge va contestar amb poques però grolleres paraules acompanyades de gestos obscens. I tot, en directe.
El president de RTVE –que va apartar de la carrera cap a Eurovisió Karmele Marchante (T-5) perquè la seva cançó «no complia els requisits»– va dir que estudia l’opció que un jurat professional seleccioni els candidats des de l’inici. Ara és el públic qui ho fa i que al seu dia va impulsar l’excèntric Chikilicuatre. [...]
L’Associació d’Usuaris de la Comunicació (AUC) va criticar «la falta de reflexos» de RTVE. «Ningú va tallar els micros. El concursant seguia parlant i ningú va fer res», va dir el president de l’AUC, Alejandro Perales, que considera que la culpa del lamentable succés resideix en els responsables de gestionar un certamen «convertit en una burla».