19.2.10

La producció i el consum ecològics augmenten malgrat la crisi

Malgrat la crisi, les produccions ecològiques avancen a Catalunya i durant el 2009 s’han inscrit 240 nous operadors, dels quals 198 són productors i 45 elaboradors. Això suposa un increment del 13,6% en el darrer any. El Departament d'Agricultura va presentar ahir els resultats del Baròmetre de percepció i consum dels aliments ecològics 2009, realitzat pel Centre d’Estudis d’Opinió (CEO).

Amb aquestes incorporacions, s’ha arribat als 1.431 empreses certificades. D’altra banda, també ha augmentat un 13,9% la superfície inscrita, ja que s’ha passat de 62.331 hectàrees a 71.513 hectàrees.

Els cultius ecològics majoritaris són els típicament mediterranis: vinya, olivera i cereals. En el darrer any, el cultiu de vinya ecològica ha pujat un 38% i el cultiu d’oliveres 15,4%.

El nombre de productors (vegetals i ramaders) es situa a 1.063 (909 el 2008), mentre que la resta d’empreses certificades (transformadors, importadors i comercialitzadors) és de 641 (597 el 2008). Pel que fa a les explotacions ramaderes, el vaquí de carn és la majoritària, amb 239 explotacions. Segueixen l’oví de carn amb 58 explotacions i el cabrum de carn amb 40.

El conseller Llena va destacar l'increment del nombre d’hectàrees, de productors i també de volum de facturació. Segons les darreres dades de 2008, la facturació de la producció certificada ecològica a Catalunya ha estat un 20% superior a l’any 2007.

Baròmetre de percepció i consum

Malgrat la situació de crisi econòmica, es constata que el consum de productes alimentaris ecològics té un públic fidel que no ha deixat de consumir-los, tot i ser una mica més cars. “Aquest fet ens referma que ens trobem davant un mercat estable amb una important projecció de futur, ja que un 21% dels consumidors de productes ecològics han afirmat que tenen la intenció d’augmentar el consum d’aquests aliments en els propers 6 mesos, sobretot verdures, llegum, carn i fruita”, va dir Llena en la presentació del document.

A través d’aquest estudi s’ha pogut constatar que gairebé la meitat de la població catalana, un 47,4%, ha consumit alguna vegada aliments ecològics, el 31% amb freqüència mensual i el 17,8% de forma setmanal. Un 38,6% dels consumidors ecològics declaren que es gasten entre un 15 i un 30% de la despesa setmanal total d’alimentació en aliments ecològics.

Més informació: DAR
Font: Jornal.cat
Notícia relacionada: Llotja virtual per posar preu als aliments ecològics. El Departament d'Agricultura ha anunciat la intenció de posar en marxa una llotja virtual que fixi una cotització per als aliments ecològics, de manera que productors i consumidors tinguin un marc referencial sobre preus de mercat