27.1.10

Ciutadans i... ciutadans

Us convidem a llegir l'article "Ciutadans i... ciutadans", de Lluís Guxens al Diari de Vilanova:

El senyor Albert Einstein va ser un científic extraordinari que va dur sota el braç uns avenços significatius per a la humanitat. Va ser un científic extraordinari i una persona amb una masculinitat masclista. Va fer subscriure un document a la seva esposa, també científica, pel qual es comprometia a no disputar el protagonisme del marit ni l’autoria dels estudis que, malgrat que han estat atribuïts a Einstein, van ser fruit dels treballs d’ella o d’ambdós.

A l’esposa, sense anar més enllà, se li atribueix una aportació semblant a la d’Einstein en l’elaboració de la teoria de la relativitat. Tant és així que en el conveni de divorci, el sr. Einstein es va comprometre que, si li concedien el Premi Nobel, el seu import el cediria a la seva esposa. Cosa que va fer el 1922. La seva muller es deia Mileva Maric.

A veure si ho podem dir més gràficament: si Einstein hagués dut faldilles i Maric pantalons, avui la teoria de la relativitat s’atribuiria a Maric, no en tinguin cap dubte. Risible, però és així. [continuar llegint]

El DIARI DE VILANOVA és un setmanari independent fundat el 1850 i degà de la premsa estatal. www.diaridevilanova.cat