27.12.09

Toxicòlegs troben noves proves d'efectes sobre la salut de varietats de blat de moro transgènic

Noves anàlisis de proves fetes sobre ratolins revelen nous efectes sobre la salut de tres diferents tipus de panís transgènic: el NK 603, el MON 863, i el MON 810, que es conrea a Catalunya

L’article detallant els resultats ha estat escrit per quatre investigadors francesos, i ha estat publicat a la revista International Journal of Biological Sciences


L'associació Som lo que Sembrem torna una vegada més a exigir la prohibició del conreu MON 810 a Catalunya i també un etiquetatge rigorós i un control de tot els transgènics importats, de manera que els ciutadans d’aquest país puguin diferenciar clarament aquell producte alimentari que conté transgènics, i evitar ser tractats com a conillets d’índies com fins ara.

És la primera vegada que s’han fet aquest tipus d’estudis comparatius. Aquests panissos es troben arreu del món en pinsos per animals i en menjar per humans. El NK 603 ha estat modificat per ser tolerant a l’herbicida d’ampli espectre Roundup i conté per tant residus d’aquesta formulació. El MON 863 i el MON 810 han estat fabricats per sintetitzar dues toxines diferents que serveixen d’insecticides.

Es van classificar 60 paràmetres diferents per cada òrgan i es van mesurar en sang i orina després de 5 i de 14 setmanes d’alimentació. Les rates que havien estat alimentades amb OMG van ser comparades amb les que havien estat alimentades amb el panís equivalent no OMG. Això va ser seguit d’una comparació amb sis grups més de referència, que havien menjats altres panissos no transgènics.

Els resultats donen clarament efectes secundaris dels panissos OMG, que depenen del sexe i de la dosi. Els efectes es donen sobretot al fetge i als ronyons, que són els òrgans de detoxificació. També s’han trobat efectes sobre altres òrgans, com el cor i les glàndules adrenodenals.

En conclusió, fins i tot sent els estudis de curt termini, indiquen signes de toxicitat hepàtica renal, probablement a causa dels pesticides específics de cada tipus de panís transgènic. En adició a això, no es poden descartar conseqüències metabòliques directes o indirectes de la mateixa modificació genètica.

Som lo que Sembrem creiem que la política de la Generalitat en el tema transgènics ens està aïllant més i més d’Europa i dificultarà les exportacions dels productes produïts i transformats a Catalunya, especialment els agroecològics, que representen l’oportunitat de futur per al camp.

Som lo que Sembrem demanem un etiquetatge seriós com el de molts països centreeuropeus, i també l’etiquetatge la de carn, ous i llet.

Enllaç a la publicació científica
Enllaç al Debat a la Totalitat en el Parlament el dia 2 de juliol
Descarregar nota de premsa en pdf: 091218 Toxicolegs troben noves proves.pdf

Font de la notícia: www.somloquesembrem.org

Apunts anteriors en aquest blog sobre OMG: