2.12.09

Dos més dos ha de continuar sumant 4?

El Heraldo de Aragón proposa una pregunta curiosa per als seus lectors: ¿La Ley de Lenguas debe denominar catalán al habla del Aragón oriental? És com si preguntessin: 2+2 ha de continuar donant 4?

Però l'absurditat de la pregunta respon a una voluntat clara des de fora de Catalunya de 'fer mal' tant com es pugui a la llengua catalana. I una de les maneres és fomentant que des dels diferents territoris on es parla se'n digui de maneres diferents, i intentant que sigui considerada llengües diferents. D'aquesta manera, en unes comarques com les de la Franja, on el català és parlat per pràcticament tota la gent (és el lloc de les terres de parla catalana on hi ha un percentatge més alt de catalanoparlants), s'intenta que la gent anomeni chapurriao a la seva llengua amb l'objectiu no només que no el reconeguin com a català sinó que es desprestigiï i la gent es vagi passant al castellà.

Perquè igual que succeeix al País Valencià, la gent interessada a dir que són llengües diferents són precisament la gent que no la fa servir mai o de manera absolutament folklòrica. Afortunadament existeix la raó basada en la ciència i les dades objectives, i la voluntat i consciència de la gent, dels parlants.

Però el mal ja està fet, i algunes empreses s'hi arrepengen: en lloc de fer servir amb naturalitat la llengua del país, com que hi ha un presumpte conflicte, algunes sols fan servir el castellà per evitar que se les pugui acusar de catalanistes. És a dir, porten a terme una conducta de caràcter polític i compromesa amb el nacionalisme espanyol, i en contra dels criteris que serien normal de respecte al territori, tant des d'una òptica de màrqueting com de responsabilitat social.
Seria bo que les empreses deixessin de fer política i actuessin al marge de les consignes directes o induïdes. Mentrestant, ja podem anar responent a les preguntes que alguns mitjans llancen per a atiar el foc:
PREGUNTA
Número total de votos emitidos: 5010
RESPUESTAS
Sí: 3178 votos (63.43%)
No: 1802 votos (35.97%)
Ns/Nc: 30 votos (0.60%)
[Grafico]

PD: veig que avui la Vanguardia també pregunta per temes de llengua. Sembla que són temes que formen part de la 'materialitat', és a dir, els temes rellevants per part del stakeholder 'ciutadania'.

¿Aprueba que la mitad de las películas en Catalunya se doblen o subtitulen en catalán?


  • alt
    79%
    1 - Sí







  • alt
    21%
    2 - No



  • alt
    1%
    3 - Ns

Han contestado 43785 personas

PD: Alguns polítics defensen que es tracta de llengües diferents. És curiós que no usin aquest mateix argument en referència a l'andalús o l'argentí, que tenen diferències molt més marcades que les que puguin tenir les diferents variants del català: El PP critica que la Generalitat s’annexioni la franja aragonesa

1 comentaris:

Roger ha dit...

Bé, ja saps que l'analfabetisme intel·lectual està molt estès, sobretot a Espanya. Si volem sortir d'aquesta estadística penosa ja sabem el que ens toca...!