28.12.09

11 restaurants catalans reconeguts per la seva aposta per productes locals



Diversos restaurants catalans han estat distingits per Slow Food amb la placa "Xarxa de Restaurants Km 0" per la seva aposta per una cuina elaborada amb productes de l'entorn. El reconeixement s'ha dut a terme en el marc de la fira "Algusto, Saber y Sabor" que se celebra a Bilbao.

Entre els restaurants reconeguts hi ha el Fort, d'Ullastret, de Lola Puig, La Salseta de Sitges que dirigeix Valentí Montgay o  Els Casals, de Sagàs, d'Oriol Rovira. Els guardonats van rebre de mans de l'alcalde de Bilbao, Iñaki Azkuna, una placa de la 'Xarxa de Restaurants Km 0' que reconeix la seva aposta pels aliments procedents de productors de no més lluny de 100 quilòmetres dels seus fogons. La placa inclou l'agraiment a la seva contribució en preservar varietats de cultius i animals i la seva posició en contra de l'ús de productes transgènics.

El reconeixement va tenir lloc en el marc de la fira 'Al gusto, Saber y Sabor' que es a va dur a terme al Bilbao Exhibition Center i que va incloure diversos debats sobre temes com pesca artesanal, microvinyes, vins de varietats autòctones i cuiners. També va acollir una presentació per part d'una quinzena de xefs que, en síntonia amb la filosofia de Slow Food, van explicar la seva feina per recuperar espècies cultivades en el seu territori, com per exemple Pep Nogué a la Garrotxa.

La llista de restaurants catalans reconeguts amb la placa 'Xarxa de Restaurants Km 0' inclou a banda d'El Fort i Els Casals; Mam i Teca (Barcelona), d'Alfons Bach; La Salseta (Sitges), de Valentí Mongay; La Nansa (Sitges), de Francesc Rafecas; Negrefum (Vilanova i la Geltrú), de Núria Lucas; Capritx (Terrassa), d'Artur Martínez; El Bruguer Vell (Sta. Eulàlia Ronçana), d'Enric Blajé; El Dien, de Vallfogona de Balaguer, d'Enric Millà; Casa Mercè (Àger), de Mercè Camins; i El Celler de l'Àspic (Falset), d'Antoni Bru.

Font: Gastroteca

PD: i encara sobre restaurants, us proposem la següent notícia: Obre a Barcelona el primer restaurant amb cambrers cecs. L'establiment ofereix un menú sorpresa que els seus comensals desconeixen i no poden veure. Segons el seu creador, menjar a cegues és una nova experiència gustativa i un experiment des del punt de vista social, ja que en no veure els companys de taula canvia la manera d'actuar

PD: i com que la compra local també requereix que es conreïn les varietats locals, algunes gairebé perdudes o en perill d'extinció, també us proposem aquesta altra notícia: Un pagès de Cabra del Camp recupera una varietat de blat autòctona abandonada fa anys