23.11.09

El voluntariat en família



Us fem arribar la informació de l'acte de presentació del projecte "Voluntariat en família" que tindrà lloc el dilluns 14 de desembre de 2009, a les 20.30h, a l'audtori del Col·legi Pare Manyanet de Barcelona, i que comptarà amb la intervenció del M. Hble. Sr. Jordi Pujol i Soley.

Permeteu-me acompanyar aquesta invitació amb una petita reflexió personal. Fa uns anys vaig tenir l'oportunitat de promoure un estudi sobre el Voluntariat en Família, atès que aquest és un model molt estès a països com els Estats Units i pràcticament gens a Catalunya.

Un model com l'ateneístic, molt potent a Catalunya durant tot el segle XX, fomentava la implicació comunitària de tots els membres de la família, tot i que no necessàriament en activitats conjuntes.

Als EUA, el voluntariat disposa de modalitats molt diverses i algunes fan possible que els pares puguin desenvolupar l'acció voluntària juntament amb els fills, fet que té unes virtuts força interessants.

La més rellevant seria la transmissió de valors dins el nucli familiar. Poder treballar l'educació a partir del compromís voluntari suposa parlar des de l'exemplaritat.

Però també hi ha una altra virtut a destacar: la conciliació. Sovint parlem de la conciliació de la vida laboral i familiar. Però no tenim en compte la conciliació de la vida familiar amb la vida social (o associativa). És per això que una bona pràctica per part de les ONL és promoure models on les famílies puguin col·laborar-hi plegats. És per això que donem l'enhorabona als promotors d'aquesta iniciativa tot desitjant que sigui seguida per moltes altres.

1 comentaris:

Marisol ha dit...

Benvolgut Josep Maria,
l'estudi que menciones el vàem trobar navegant per internet. Ens ha estat de molta utilitat per a definir el nostre projecte. És una iniciativa que tot just comencem i que ens agradaria que s'estengués al nostre país per tal de configurar una xarxa o moviment de voluntariat en família, que alhora que ajuda a millorar la societat, enforteix la família. Una abraçada,
Jaume Moregó