18.11.09

Del 0'7% a les clàsules socials

La reducció de la partida de cooperació internacional causa preocupació entre les organitzacions del sector, les quals es predisposen a mobilitzar-se:

Les oenagés es mobilitzen contra el Govern pel 0,7%
Carod només preveu el 0,41% per al 2010, tot i el Pacte del Tinell i la llei de cooperació

MARÍA JESÚS IBÁÑEZ. BARCELONA.
Encara és una incògnita, però s’anuncia com una acció simbòlica i de fort impacte ciutadà, més breu això sí que l’acampada que l’any 1994 va ocupar durant un mes i mig la Diagonal de Barcelona. Els promotors de la mobilització, un total de 83 oenagés catalanes que treballen amb països del tercer món, confien que l’acte, programat per dijous, serveixi perquè la Generalitat rectifiqui, encara que sigui a última hora, la seva decisió de retallar en un 21% el pressupost del Govern destinat a la cooperació.
Amb la previsió actual, diuen les entitats solidàries, l’aportació de Catalunya als països més pobres ­serà l’any que ve de tot just el 0,41% del producte interior brut (PIB), quan la llei catalana de cooperació –apro­vada el 2001–, el Pacte del Tinell –del 2003– i el pla director estableixen que la partida serà, com a mínim, del 0,7%. «Dels 130 milions d’euros que s’hi haurien de destinar l’any 2010, tot just se n’han previst 39», ­denuncia la Federació Catalana d’ONG per al Desenvolupament (Fcongd). [continuar llegint la notícia al Periódico]

Sens dubte, el 0'7% destinat a cooperació és necessari per a reparar una injustícia, però no hem d'oblidar que, tal com hem expressat en altres ocasions, la manera de millorar de manera més sostenible l'impacte que els països rics generen en els pobres és mitjançant unes relacions econòmiques més justes i, en el nostre model econòmic, amb la incorporació de mesures de responsabilitat social.

És molt senzill: si totes les administracions condicionessin les seves compres a criteris d'RS, l'impacte que aquest fet tindria en l'economia seria molt més rellevant que el 0'7% en la mesura que modificaria aspectes estructurals de la demanda. Sols hem de pensar que el sector públic europeu representa més d'un 16% del PIB.

El lema seria: Mantinguem el 0'7 però introduïm ja l'RS mitjançant clàusules socials avançades i innovadores! Ara bé, no podem menystenir una obvietat: bona part del 0'7% passa per les ONG mentre que el condicionament de les compres no. Malauradament tornaríem a parlar de la necessitat que les ONG gestionin la seva responsabilitat social (RSO).