15.9.09

Suïcidis a France Telecom

Els darrers anys en aquesta empresa hi ha hagut 23 suïcidis entre el seu personal. Els sindicats ho han denunciat arran del darrer suïcidi, fa pocs dies, d'una treballadora de 32 anys que es va llançar al buit des del balcó del seu despatx.

France Telecom havia de fer el pas d'un monopoli estatal a una empresa moderna i eficient per a competir en el mercat. Lamentablement, la manera com han entès la gestió del canvi i la millora de la productivitat ha estat molt primitiva si fem cas d'algun dels indicadors que han transcendit, com ara el fet que si una persona havia estat més d'un minut al lavabo havia d'informar dels motius.

Els sindicats han mostrat la seva preocupació i l'estat francès haurà de prendre cartes en l'assumpte no solament com a autoritat pública sinó també en qualitat de propietari de l'empresa, de la qual encara conserva incomprensiblement la majoria de les accions. Com es desprèn d'aquest fet, la titularitat pública no és cap garantia de qualitat laboral, especialment si vol retenir un paper de control damunt una empresa que ja no hauria de funcionar més que per criteris empresarials. El fet que una empresa sigui més o menys responsable socialment o laboralment ve donat per una lògica integrada a la gestió i a la seva estratègia: no és la titularitat la que suposa per se una garantia.