9.9.09

Mostres de compra i contractació local en dos ajuntaments catalans

En la darrera publicació sobre Responsabilitat Social dels Ajuntaments hi parlàvem de la compra local i la dificultat que sovint pot suposar des d'un punt de vista legal. Sens dubte és una pràctica d'RS, si es fa ben feta, és a dir, respectant la llibertat de mercat i procurant que realment serveixi a la dinamització socioeconòmica del territori, i que també contempli aspectes ambientals com la reducció d'emissions.

Acaben d'aparèixer dues notícies de pràctiques de compra/contractació local en dues ciutats catalanes, i les volem exposar:

Girona confia a empreses locals el servei públic de bicicletes
L’Ajuntament de Girona no vol tenir sorpreses amb el nou sistema de bicing que el dia 25 de setembre estrenarà la ciutat. El consistori ha confiat a dos proveïdors locals la gestió del servei i la fabricació de les 160 unitats amb què es posarà en marxa la nova oferta de vehicles de dues rodes, que es dirà Girocleta. A més de recolzar amb fons públics empreses catalanes, el consistori confia que aquesta mesura servirà per evitar alguns dels problemes que s’han registrat en el Bicing de Barcelona.[...]
Productes de proximitat a l'hospital Sant Jean de Perpinyà

Els malalts han rebut fruita i verdura a diari de pagesos de l’entorn per millorar la seva dieta
Prova pilot a un hospital de Perpinyà per introduir productes de proximitat
Durant prop de tres mesos, l’Hospital Saint Jean de Perpinyà ha completat la dieta d’alguns malalts amb fruita i verdura procedent dels productors de la regió. Una iniciativa que busca millorar la proposta alimentària dels centres hospitalaris i que podria estendre’s a tot França si els resultats en són positius.
Cada dia i durant gairebé tres mesos (des del 9 de juny i fins al 31 d’agost), una cinquantena de pacients de les seccions de maternitat i endocrinologia del centre hospitalari Saint Jean de Perpinyà, a la Catalunya Nord, han completat el seu menú amb tres peces de fruita i verdura de temporada procedent dels pagesos de la zona. Es tracta d’una prova pilot, impulsada conjuntament pel Ministeri d’Alimentació, Agricultura i Pesca de França i Interfel, agrupació francesa de productors i distribuïdors de fruites i verdures que ha realitzat el projecte, i que té la finalitat de “millorar l’oferta alimentària” dels hospitals i l’accés a aquests aliments dels malalts.
Els pacients han rebut la fruita i la verdura en la safata del dinar i dins d’un recipient tancat de cartró en forma de flor que incloïa tres peces en total, com si fos un kit de degustació, acompanyat d'un ganivet i tovalló. A banda, també contenia un calendari per saber situar els productes en el mes i estació en què es poden trobar i fulletons sobre les seves propietats de manera individual. D’aquests últims, n’hi havia fins a una desena de diferents dedicats a la maduixa, cirera, nectarina, pastanaga, ceba, carbassó, etc. Una vegada es faci balanç de la prova, el govern decidirà si ho aplica a la resta de l'estat com ja ha fet des de l’any passat amb un projecte similar a les escoles.
Valorem com a important que es plantegin aquestes iniciatives, vetllant sempre per no conculcar el marc legal, les quals han de servir també per avançar en la definició d'indicadors i barems que integren una major complexitat d'impactes d'interès per al sector públic (qualitat, sostenibilitat, responsabilitat social, etc.) i no solament de caràcter econòmic.