31.8.09

La Campanya Roba Neta fa una acció de denúncia d'IKEA

IKEA és una empresa que gestiona la seva RSE, especialment en els aspectes ambientals però també en relació amb la comunitat i en aspectes laborals entre d'altres. En tant que empresa de grans dimensions, és habitual que apareguin a la premsa notícies, de vegades positives i de vegades negatives, que afecten la seva responsabilitat social. Fa tot just un any en sortia una sobre la manera com una empresa proveïdora de matalassos arrancava les plomes de les gallines de viu en viu per tal que, carregades de sang, pesessin més.

Ara ens arriba una nova notícia, i té credibilitat perquè no prové d'agència sinó de l'ONG Setem en nom de la Campanya Roba Neta. Denuncien una mala pràctica laboral en una empresa proveïdora i afirmen que després de dialogar-ne amb IKEA aquesta empresa nòrdica no observa cap incompliment.

Si realment la informació que ens aporta la Campanya Roba Neta és verídica, estaríem davant un pressumpte incompliment del Codi Ètic d'IKEA, que hauria de fer prevaler davant els seus proveïdors. Afirmar que s'ha fet una auditoria i no aportar més proves no sembla una mostra de transparència suficient davant la denúncia, i pot suposar una pèrdua de prestigi d'IKEA.

Acció a IKEA l'Hospitalet per denunciar la persecució sindical a una empresa proveïdora a Turquia

Les treballadores i els treballadors de Menderes Tekstil, a Turquia, estan sent acomiadats i amenaçats després d'organitzar-se per exigir unes condicions laborals dignes i seguretat en el lloc de treball.

Les empreses clients (IKEA, Carrefour, Iben, Kohl's, OTTO i Wal-Mart) segueixen impassibles davant d'aquesta situació. Per això, els activistes de la Campanya Roba Neta, que coordina SETEM a l'Estat espanyol, han realitzat una acció simbòlica a l'IKEA de l'Hospitalet de Llobregat per a denunciar aquesta situació.

Menderes Tekstil, una fàbrica situada al Sud oest de Turquia produeix roba de llit i de la llar per al mercat intern i per a l'exportació. En els darrers anys, quatre treballadors d'aquesta factoria van morir en accidents laborals. En l'accident més recent, el 20 de novembre de 2008, un obrer va morir quan va caure a l'embut d'una caldera de carbó. Altres treballadors van explicar que la caldera no disposava de cap de les mesures preventives necessàries per a una instal·lació d'aquest tipus. Després d'aquesta mort no es va corregir la manca de seguretat i uns altres tres treballadors van entrar a la caldera sense protecció contra els gasos tòxics i van haver de ser hospitalitzats per intoxicació respiratòria.


http://www.setem.cat/imagenes/accio_ikea.jpg


A l'acció simbòlica realitzada a l'IKEA de l'Hospitalet, les lletres que portaven els activistes a l'esquena formaven la frase "Rebaixem drets laborals".


La Campanya Roba Neta i alguns dels sindicats que formen part de la seva xarxa van iniciar contactes amb IKEA fa uns mesos plantejant el cas al gegant suec. IKEA diu haver realitzat una auditoria a la factoria turca i no haver detectat cap problema. Tot i que la CRN mai ha pogut veure l'informe de l'auditoria, aquests expressen seriosos dubtes sobre el funcionament i la credibilitat d'aquestes auditories. La situació real dels treballadors i les treballadores de Menderes no s'assembla en absolut a la que els proveïdors d'IKEA haurien de tenir segons el codi de conducta d'aquesta empresa transnacional.


* Signa l'acció dirigida a IKEA
* Signa l'acció dirigida a Carrefour, IBENA, KOHL's, OTTO i Wal-Mart


Més informació: www.robaneta.org

Notícia: http://robaneta.wordpress.com/2009/07/08/accio-a-ikea-lhospitalet/

Fotografies de l'acció simbòlica (àlbum web de Picassa)