25.8.09

El cobrador del frac es posa barretina

A causa de la crisi, la morositat a Catalunya ha augmentat considerablement. I és clar, també la feina d'aquelles empreses que es dediquen a cobrar deutes. La més coneguda, fins ara, és aquella que envia als seus cobradors vestits amb frac i barret de copa. Doncs bé, si del que es tracta és de cridar l'atenció i deixar en evidència els morosos, n'hi ha que s'han superat...

El cobrador amb barretina i espardenyes



Telenotícies Televisió de Catalunya


Segons algunes persones, aquesta estratègia té un component racista, ja que el cobrador és intencionadament un negre, que duu una vestimenta típica catalana, amb barretina i espadenyes. De fet, l'únic que pretén l'empresa és, primerament, crear notícia i, en la seva funció, incomodar més els morosos. Però no creiem que se'n pugui desprendre cap component racista ja que no es fa cap utilització immoral o degradant de la seva condició ètnica.

D'altra banda, la Plana de Vic, on ha nascut aquesta empresa, té un percentatge de població immigrant enorme, i de fet la presència de persones de diferents colors és força habitual als seus carrers.

Sens dubte, la major irresponsabilitat es troba en els morosos a qui s'adreça, encara que cap la possibilitat que molts d'aquests no hagin contret el deute per 'irresponsabilitat', ni social ni empresarial, sinó que s'hagin trobat enmig d'una cadena de deute provocada per la crisi. Cal tenir en compte que algunes Pimes no poden fer front als seus deutes perquè alhora ells mateixos són víctimes dels retards en els pagaments per part dels seus clients (i molt sovint de la mateixa administració pública).

Seria convenient, doncs, un criteri de prudència a l'hora de portar a terme tàctiques com aquestes de reclamació de cobraments, ja que suposen una divulgació pública i, en conseqüència, una pèrdua de reputació i prestigi. Cal tractar de manera diferent els casos d'irresponsabilitat manifesta dels casos d'empreses o famílies que s'han trobat en una situació de no poder fer front temporalment als seus compromisos econòmics.