1.7.09

Males senyalitzacions

Parlem molt de les morts de trànsit atribuïbles a les males actituds de les persones que estan al volant. O d'estils de conducció que poden consumir més combustible del necessari.

Però analitzem poc les males pràctiques que pateix el conductor per culpa de les males senyalitzacions o el mal estat de les carreteres.

No pretenem comparar un fet amb l'altre ni valorar quina actitud és més temerària. És evident que un cotxe a 200 per hora està a un pas del suïcidi i de l'homicidi. Però les males pràctiques en la gestió de les carretes tenen el plus de la irresponsabilitat pública en unes institucions o agències en què la qualitat i l'excel·lència haurien de ser un requisit.

Volem posar dos exemples, en aquest sentit. El primer, el trobem en la notícia que aporta la premsa segons la qual la mala senyalització d'unes obres ha tingut com a conseqüència directa la mort de persones. I el que encara és més greu: a mesura que s'anaven produint els accidents ningú tenia prou capacitat o empenta per a posar-hi remei.



L'altre exemple són les entrades a Barcelona per autopista, tant intel·ligibles que et poden enviar a no saps on. Venint des de Girona, et trobes una bifurcació que t'envia al Port o a l'Aeroport, sense indicar les referències bàsiques que un conductor esperaria trobar com ara les Rondes, la Gran Via... Penso quans estrangers s'hi deuen perdre o deuen fer uns 20 quilòmetres de més donat el tomb per a anar a entrar per la banda alta de la Diagonal o per l'Hospitalet. Sí, sí, tal com sona, perquè el sentit comú diria que per entrar a Barcelona directament hauries d'anar direcció Port mentre que si vols anar a l'altra banda de la ciutat potser hauries de triar l'Aeroport. Doncs és exactament a l'inrevés. Un servidor s'hi ha trobat en alguna ocasió.

I afortunadament ja van arreglar el problema similar que hi havia entrant pel sud, des de l'autopista Pau Casals. Durant molts anys, no s'hi indicava la direcció Ronda Litoral o la direcció Gran Via. Curiosament la direcció Ronda Litoral estava indicada com a Centre Ciutat! És cert que per Colom es pot entrar al Centre però el normal és que hom entengui que la direcció Centre Ciutat fos l'entrada per Gran Via. Exactament a l'inrevés, novament.

I després s'estranyen que hi hagi vehicles que frenen davant de les bifurcacions, que dubtin, que facin marxa enrere, que facin quilòmetres de més... Cap actitud incorrecta al volant és justificable. Però tampoc té cap justificació la manca de sentit comú que de vegades mostra el planificador de les carreteres.