10.7.09

La Universitat de Lleida crea un teclat virtual gratuït per a discapacitats

Reproduïm aquesta notícia apareguda al Periódico per tal d'enriquir els apunts que fan referència a innovació i RSE. Enguany és l'any europeu de la innovació i aquesta és una oportunitat per a mostrar com la innovació es pot posar al servei de l'interès general o de les necessitats dels stakeholders. Aplaudim aquesta iniciativa de la Universitat de Lleida.

La Universitat de Lleida crea un teclat virtual gratuït
  • Redueix fins a un 40% les pulsacions necessàries per escriure un text
El teclat virtual, a la pantalla de l'ordinador Foto: XAVIER PIQUÉ
El teclat virtual, a la pantalla de l'ordinador Foto: XAVIER PIQUÉ
EFE
LLEIDA

La Universitat de Lleida (UdL) ha creat un teclat virtual per a persones amb mobilitat reduïda, que es pot descarregar des d'avui gratuïtament d'internet i que redueix fins a un 40% les pulsacions necessàries per escriure un text. El sistema afegeix automàticament les paraules que falten.

Es calcula que a Espanya hi ha 1,8 milions d'usuaris potencials d'aquest teclat virtual. Des d'avui ja es pot descarregar de forma gratuïta a través del web del Departament de Robòtica de la UdL.

Descarregar com a programa

Aquest teclat, que és virtual ja que es descarrega a l'ordinador com un programa i no requereix de teclat físic, s'ha creat a la càtedra de la UdL, que van impulsar el 2008 la multinacional tecnològica Indra i la Fundació Adecco.

Segons ha explicat en roda de premsa el professor de la UdL i director científic de la càtedra Indra-Adecco, Jordi Palacín, aquest teclat permet l'escriptura de textos mitjançant qualsevol dispositiu de control del cursor de la pantalla, ja sigui un ratolí, un joystick, un bufador o un controlador a través de la vista o els moviments del cap.

Moviments de cap

Palacín ha explicat que el teclat virtual presentat avui s'ha ideat especialment com a complement del ratolí virtual Headmouse, creat el 2008 també pels investigadors de la càtedra.

El teclat permet controlar el cursor amb els moviments del cap i fer seleccionar una opció obrint i tancant els ulls o la boca.

El ratolí virtual va acompanyat d'un software gratuït dirigit a persones amb discapacitat motriu, i ja han tingut 225.000 descàrregues a nivell mundial, segons ha assegurat Palacín.

El catedràtic ha explicat que després de l'experiència del ratolí "moltes persones amb discapacitat física ens demanaven que creéssim alguna eina per poder escriure més o menys ràpid. Llavors vam veure que hi havia moltes eines al mercat, però que cap era prou ràpida".

Completar paraules

Després de mesos de treball, l'equip universitari ha pogut crear el teclat virtual, batejat com a VirtualKeyboard, amb la principal novetat respecte a altres dispositius que redueix fins a un 40% el nombre de pulsacions necessàries per escriure un text.

Aquesta velocitat s'aconsegueix amb un sistema de predicció que permet al teclat completar les paraules que comença a escriure l'usuari o predir quina serà la següent que vol escriure.

El citat sistema de predicció s'ha pogut comprovar gràcies a un "agent robotitzat virtual", que, segons ha explicat Palacín, és un programa que va permetre comprovar que en textos de 20.000 paraules les pulsacions amb aquest sistema es redueixen en un 40%. Així, la persona amb mobilitat reduïda s'estalvia escriure unes 8.000 paraules, que són afegides automàticament pel sistema de predicció.

Diversos idiomes

El teclat s'ha creat amb diccionaris en català, castellà, anglès, francès i italià. També pot ser utilitzat en qualsevol llengua basada en l'alfabet llatí, ja que permet crear un diccionari des de zero creat per l'usuari.

A més el sistema aprèn l'estil d'escriptura de l'usuari, de manera que millora la predicció i s'adapta en cada ocasió al tipus de text que vol redactar, cosa que redueix l'esforç.

La taxa d'encerts d'aquest sistema de predicció en un text de 20.000 paraules és del 80% i a més s'ha comprovat que en el 35% dels casos només és necessari prémer dues tecles per escriure una paraula, i en el 20% de les vegades només una.

Font: El Periódico