9.6.09

Manuel Castells parla de la crisi: 'La crisi a Catalunya és més greu però més esperançadora'

El reconegut sociòleg analitza les causes i les conseqüències de la crisi econòmica en un vídeo de VilaWeb TV

El sociòleg Manuel Castells analitza les causes i les conseqüències de la crisi econòmica.
Manuel Castells: 'La crisi a Catalunya és més greu però més esperançadora'

Transcrivim la notícia de vilaweb.tv pel seu interès:

Segons el sociòleg Manuel Castells, no es pot superar la crisi sense canviar abans el model econòmic. Ho explica en aquest vídeo de VilaWeb TV, on diu que la crisi és més greu a Catalunya, però que també pot ser una oportunitat. Castells, director de l'IN3 de la Universitat Oberta de Catalunya, catedràtic de la Universitat de Califòrnia Berkeley i del MIT, acaba de rebre el Premi Catalunya de Sociologia de l'Institut d'Estudis Catalans.

Segons Manuel Castells, els responsables polítics i empresarials es pensen que es pot superar la crisi en un any o dos i tornar a la situació anterior, però avisa que això és un error greu. El model econòmic d'aquests últims vint anys no pot continuar funcionant perquè es basa en crèdits fàcils i irresponsables que han impulsat el consum, que és el responsable de dos terços del creixement econòmic d'aquests últims anys als EUA i a Europa. En canvi, creu que el model econòmic que sorgirà de la crisi es basarà en una forta intervenció de l'estat, en la innovació i en un canvi de plantejament: els sous baixaran, però els treballadors tindran més temps lliure.

A Catalunya, segons Castells, la crisi és més greu, perquè l'economia es basa en l'especulació de la construcció i en el turisme de baixa qualitat i hi tenen molt de pes indústries condemnades com la de l'automobilisme. Tot i amb això, també creu que hi ha més oportunitats que no en uns altres llocs: hi ha molt de potencial innovador, bona recerca a les universitats i emprenedors de petites i mitjanes empreses.