9.5.09

Responsabilitat Social de les Universitats i actius del territori

Malgrat el compromís de les universitats amb el país i amb la seva llengua, la conjuntura que estem vivint en els darrers anys, tant de pressió política (especialment en el cas de les universitats del País Valencià), com funcionarial per part de professorat vingut especialment de països castellanoparlants, com de gran afluència d'estudiants d'arreu del món, ha provocat una deriva que ha suposat la vulneració de drets dels estudiants i de no saber com abordar correctament la responsabilitat social que les institucions universitàries tenen i han de gestionar en el camp de l'arrelament al territori, la salvaguarda de la identitat, la projecció socioeconòmica del país, i alhora fent-ho des de l'excel·lència, la captació del talent i la màxima competitivitat. 

Els factors de llengua, que en cap altre país de l'entorn europeu suposen una matèria rellevant, ho acaben sent en el nostre cas per certes interferències amb interessos espuris als quals la millor manera de fer front és amb la suma de la llei i la responsabilitat social. En tots dos casos, però, és necessari que els grups d'interès hi tinguin un paper actiu, dialogant, i compromès.

Estudiantspelcatalà.cat és una iniciativa de la Plataforma Universitària pel Català (PUC) per aplegar els estudiants, la comunitat universitària i la societat civil en la promoció i defensa de la llengua catalana a les universitats.

Atès que la presència de la llengua catalana a les universitats dels Països Catalans disminueix a marxes forçades, han redactat conjuntament amb els principals sindicats estudiantils de Catalunya i les principals entitats en defensa de la llengua un manifest que demana acabar amb aquesta situació.

La campanya Estudiantspelcatalà.cat es va presentar el 25 d'abril a la Casa de Cultura de Girona, dins el marc de les jornades Present i futur de la llengua catalana a les Universitats. Amb aquesta campanya pretenen:

  • Garantir una regulació jurídica de l’ús de les llengües a les universitats.
  • Garantir un coneixement suficient de llengua catalana per part del professorat fix i un coneixement passiu per professors visitants.
  • Publicació de la llengua de docència (vinculant) en la matriculació.
  • Assegurar un percentatge mínim de català en tots els itineraris dels estudiants de grau.
  • Promoció de seccions de benvinguda (cultural i lingüística) pels estudiants internacionals i assegurar l’assoliment d’un nivell de llengua catalana pels estudiants de grau.
  • Incentivar la publicació de material didàctic i recerca en llengua catalana.
Vegem tot seguit els vídeos de les conferències fetes per la Secretària d'Universitats del govern i pel filòsof Josep Maria Terricabras.



La Comissionada en la presentació d'Estudiantspelcatalà.cat from PUC.tv a la carta on Vimeo.