1.5.09

La grip porcina... Perdó! La grip nova...

Només un breu comentari sense més aprofundiment perquè no en tinc dades i temps per cercar-les: em sembla evident que s'ha produït una pressió empresarial per part del sector porcí per a evitar que la grip porcina es digui d'aquesta manera, ja que pot penjar una etiqueta de perillositat damunt aquest animal i tots els productes derivats.

Es vol evitar que les vendes de productes alimentaris procedents del porc pateixin una caiguda com les que van experimentar el pollastre o l'aviram en general amb motiu de la grip aviar o com la que va viure el boví amb motiu de la crisi de les vaques boges. Certament en aquesta ocasió podria ser pitjor donat l'abast global que pot tenir la malaltia, i això malgrat que no es contagia per mitjà del consum.

Sobta en tot cas, que tots els mitjans de comunicació s'hagin limitat a fer el canvi de nom sense més explicacions, les quals serien perfectament raonables i explicables. No costaria res explicar-ho i fer-ho de manera transparent. I sobta que en 24 h. tothom s'hagi avingut a dir-ne d'una manera tan infumable com 'grip nova', una descripció absurda que suposem que ha estat fruit de la manca d'inspiració de la indústria càrnia per trobar una proposta alternativa en unes poques hores.

Respecto els interessos del sector, però, sincerament, que provin a proposar-me un altre nom perquè això de grip nova no va. La nova no va. Quan en surti una altra com en direm: grip novíssima o grip supernova?

Per cert que tenim l'honor de ser el primer país on s'han produït casos no provinents directament de Mèxic: Primers contagis entre persones que no han viatjat a Mèxic a Catalunya, Alemanya i Canadà. Sort que també compartim aquest preocupant desenvolupament de la malaltia amb Alemanya. Així quan la ministra de sanitat alemanya recomani no venir al Circuit de Catalunya, li podrem respondre que potser sí que no vinguin d'allà tenint en compte que també ho pateixen prou. Faig aquests comentaris amb una certa ironia i lamentant que des d'Alemanya es llancés aquest missatge sense cap ni peus. No tenim cap diferència, tots estem al mateix vaixell, i el que cal és coordinar accions més que no mirar de reüll al veí del costat.

El tema interessant des del punt de vista de l'RSE també serà veure com s'artulen els interessos de les farmacèutiques en la fabricació i distribució de vacunes.