20.5.09

La caiguda de la demografia demanarà gent

Aquest dilluns vaig estar en un fòrum de debat on l'Enric Renau ens aportava algunes dades per reflexionar sobre l'evolució del mercat laboral. Ens deia que les prospeccions demogràfiques marquen el 2012 com a data en què la demografia europea torna a caure, de manera que si l'economia va bé, tornarien a caler més persones.

Òbviament partim d'un escenari de prospectiva demogràfica i una hipòtesi de recuperació de l'economia. Però si això és realment així, malgrat que la crisi ara ho estigui tapant, podem trobar-nos a a quatre anys vista i en endavant amb una nova manca de personal.

Aquesta situació s'haurà de resoldre amb la incorporació dels joves abans del que ho estan fent ara, amb l'endarreriment de la jubilació, amb mesures que permetin augmentar la població activa, especialment afavorint l'entrada de més dones al mercat laboral, amb l'arribada de nova immigració. També la incorporació de persones de col·lectius amb dificultats per discapacitats o altres són un recurs important per a assumir ocupacions de poc valor afegit (o molt! això depèn de la discapacitat).

Sigui com sigui, estem davant de matèries que reclamen la Responsabilitat Social de les Empreses. Per a fer-ho bé, caldrà incentivar-ho amb mesures de conciliació i flexibilitat, amb possibilitat de treballar i estudiar alhora, amb accessibilitat del lloc de treball, etc.

La crisi ens pot tapar aquest futur a uns anys vista. Algunes empreses ja fa anys que estan aprenent molt de l'RSE en matèria laboral i que estan aprenent a captar i a retenir el millor talent a partir de l'RSE. Malgrat les dificultats actuals, aquestes empreses estan mirant ara d'aguantar el cop amb les mínimes pèrdues de capital humà. Algunes aprofiten la major disponibilitat de temps per a invertir ara en desenvolupament de projectes, destinant hores que podrien ser poc productives a desenvolupar nous productes i serveis que de seguida que puguin llançaran al mercat. Quan acabi la crisi en sortiran reforçades.

Aprofitant que estem en l'any de la creativitat i la innovació, remarquem aquesta gran oportunitat de dedicar-se ara a escriure el futur. Una empresa que estigui convençuda de les seves capacitats, que tingui alguna missió a oferir a la societat i al mercat, que tingui un equip de persones bolcat amb la visió de l'empresa no hauria de tenir por. Contràriament, ara disposaria del temps que habitualment no té per a dissenyar aquest futur.

Aspectes com l'allargament de l'edat laboral comporten altres problemes socials. No tothom pot estar disposat a acceptar-ho i pot comportar una dificultat per als joves. Però alhora també hem de posar damunt la taula la pèrdua de talent que s'està produint. Mesures de flexibilització voluntària poden ser interessants a aplicar en aquest camp.

Per cert que el programa "Valor afegit" d'aquesta nit a les 23:30 aprox. al Canal 33 tracten aquest tema:

TREBALLAR DESPRÉS DELS 65

La crisi ha tornat a qüestionar la viabilitat del sistema de pensions i la possibilitat d’allargar la vida laboral dels treballadors. La solució passa per seguir en actiu més enllà dels 65? Això faria que els joves tinguessin menys possibilitats de trobar feina? Quines fòrmules es poden trobar per no malbaratar el talent i l’experiència dels seniors?