23.4.09

Sant Jordi, dia de la rosa i el llibre

  • Avui és 23 d'abril, diada de Sant Jordi
  • Tot seguit trobareu diversos escrits relacionats

Tradicionalment, a Catalunya la diada de Sant Jordi és el dia dels enamorats, i és costum que les parelles es regalin una rosa i un llibre. La presència del llibre és deguda a que la diada coincideix amb el Dia internacional del llibre, que des de 1930 commemora la mort de Miguel de Cervantes. La diada té un caire reivindicatiu de la cultura catalana i molts balcons s'engalanen amb la senyera.

Ara fa una mica més d'un any, vam fer un article titulat RSE i cultura popular i tradicional on dèiem que "dels gairebé sis milions de roses que es regalen a Catalunya per Sant Jordi, el 60% són importades, la majoria de Colòmbia i una de cada 5 d'Equador. A banda dels problemes ambientals i de salut, el que més indigna és la situació laboral ja que el 80% de les treballadores són dones que són acomiadades quan queden embarassades, l'horari regular és de 10 o 12 hores i es fan moltes hores extres sense remuneració especial, els contractes són de molt curta durada, el sou no arriba ni a la meitat de la cistella bàsica. Del que nosaltres paguem per una rosa colombiana només n'arriba a les butxaques de les treballadores un 2'5%". La idea que hi expressàvem és que l'RSE també s'ha d'integrar en les festes populars.



A banda d'aquest element crític que no podem deixar d'expressar, hem de mostrar el nostre orgull per la vitalilitat de la diada de Sant Jordi, una de les festes més arrelades al país i celebrada amb gran força als carrers del tot el país, malgrat ser dia feiner. De fet, segurament és gràcies a ser dia feiner el que li confereix aquesta força.

No solament al carrer es viu intensament el Sant Jordi sinó que a moltes empreses avui es regala un llibre a la seva plantilla. Esperem que la crisi no faci disminuir aquesta pràctica socialment i culturalment responsable que algunes empreses practiquen des de fa anys.

La celebració del Sant Jordi, tot i que és tradicional a Catalunya, s'ha estès per tots els països de parla catalana. Vegeu aquesta selecció d'actes que ens presenta vilaweb que se celebren a tot el país aquest 23 d'abril: 
+ Barcelona
+ València
+ Castelló de la Plana
+ Palma
+ Tarragona
+ Girona
+ Lleida
+ Alcoi
+ Sagunt
+ Palafrugell
+ Vendrell
+ Montcada i Reixac
+ Cerdanyola del Vallès
+ Blanes
+ Cornellà del Llobregat
+ Mataró
+ Garriga
+ Burjassot
+ Mollerussa
+ Montblanc
+ Al món
+ Sant Jordi virtual 


No podem deixar de fer referència a "l'exportació" de la festa que s'ha fet, sobretot al Japó, on la celebració del "Sant Jordi's Day" ja hi té una tradició i és molt valorada per la cultura oriental pel lligam que estableix entre cultura i sensibilitat, entre amor i país. Sens dubte, però, la internacionalització més gran de la diada és la que correspon a la declaració del 23 d'abril com a Dia Mundial del Llibre de la UNESCO. A la wikipedia anglesa es recull així: St George's feast is ranked higher in England and in certain other regions. It is the second most important National Feast in Catalonia, where the day is known in Catalan as La Diada de Sant Jordi and it is traditional to give a rose and a book to a loved one. This tradition inspired UNESCO to declare this the International Day of the Book, since April 23, 1616 was also the date of death of both the English playwright William Shakespeare (according to the Julian calendar) and the Spanish author Miguel de Cervantes (according to the Gregorian calendar).

En tant que diada intensament cultural, a Catalunya el Sant Jordi també és una data per reclamar el respecte a la cultura i a la llengua pròpia, i donada la situació demogràfica originada els últims anys com a conseqüència de la gran quantitat de persones immigrants, per a reclamar el paper que li pertoca a la llengua catalana com a llengua comuna i llengua de cohesió social.




Us aportem tot seguit un enllaç al Quiosc de revistes catalanes i una agenda de les activitats previstes per avui: l’Associació de Publicacions Periòdiques en Català (APPEC) celebra la festivitat de Sant Jordi oferint subscripcions de les seves revistes en versió Zinio a 0 euros. Sens dubte una magnífica oportunitat per viure l’experiència Zinio i per gaudir de les millors publicacions catalanes. Podeu accedir a la promoció entrant a: www.quiosc.cat