1.4.09

El 94% dels grans ajuntaments catalans no s'ha compromès contra el consum de fusta d'origen il·legal, segons WWF

El 94 per cent dels grans ajuntaments catalans no s'ha compromès contra el consum de fusta d'origen il·legal, malgrat que fa tres anys la Llei espanyola de Forests demanés mesures a les administracions contra la compra pública de fusta procedent de tales il·legals, segons denuncia l'associació WWF. En el cas de l'estat espanyol el percentatge augmenta al 98%.

Segons que informa Europa Press amb motiu de la sisena edició de l'Observatori 'Ciutats pels boscos' de WWF, l'ONG ha avaluat les mesures que prenen els ajuntaments espanyols de més de 20.000 habitants. Les dades evidencien que només sis disposen d'una política de Compra Responsable i un Pla d'Acció per a controlar la procedència dels productes forestals i donar prioritat als que estiguin certificats per sistemes com el FSC (Forest Stewardship Council).

Aquests ajuntaments es troben bàsicament als països catalans, excepte de León. Es tracta de BarcelonaBenicarlóGavà, Sant Boi de Llobregat i L'Hospitalet de Llobregat.

Segons l'informe, uns altres 32 ajuntaments a nivell estatal han mostrat el seu compromís, però no han avançat en el desenvolupament de mesures concretes, mentre que la resta, "ni tan sols ha pres postura".

"Aquestes dades són especialment preocupants perquè hi ha una legislació estatal, la Llei 43 de Forests de 2003, que va incorporar el 2006 la demanda de mesures a les administracions públiques per a evitar la compra de fusta procedent de tales il·legals i insostenibles", va sentenciar el responsable de boscos de WWF Espanya, Félix Romero.

D'altra banda, l'organització va assenyalar que les xifres presentades contrasten amb les que es desprenen d'una enquesta realitzada a la UE per WWF i Amics de la Terra que revela que el 92 per cent de la ciutadania europea i el 98 per cent de la ciutadania de l'estat espanyol donen suport al desenvolupament d'una llei que freni el comerç de fusta d'origen il·legal en el mercat comunitari.

Precisament, en aquests moments s'està duent a terme un procés de discussió d'una normativa, que serà votada en els propers mesos, sobre la legalitat de la fusta en el Parlament Europeu i el Consell de Ministres d'Agricultura de la Unió Europea per a frenar el comerç de fusta i productes derivats d'origen il·legal en el mercat comunitari.

En aquest sentit, WWF destaca que el 19 per cent de la fusta que importa el mercat europeu prové de regions on la tala il·legal és "una pràctica habitual". A més, el mercat espanyol és el segon major consumidor de fusta tropical asserrada del món.

Per això, Romero va aconsellar que es faci servir la fusta d'origen legal i els seus productes derivats de forma "preferent" enfront de materials més contaminants en el seu cicle de vida, com plàstics i metalls. Així mateix, va animar els consumidors que comprovin l'origen d'aquest material amb instruments com la certificació forestal FSC, que asseguren la conservació i l'ús responsable dels boscos.



Notícies relacionades:

Ajuntaments catalans de més de 20.000 habitants que no es comprometen:
Amposta Badalona Barberà del Vallès Blanes Calafell Cambrils Castellar del Vallès Castelldefels Cerdanyola del Vallès Cornellà de Llobregat Esparreguera Esplugues de Llobregat Figueres Girona Granollers Igualada Lleida Lloret de Mar Manlleu Manresa Martorell Masnou Mataró Molins de Rei Mollet del Vallès Montcada i Reixac Olesa de Montserrat Olot Palafrugell Pineda de Mar Prat de Llobregat Premià de Mar Reus Ripollet Rubí Sabadell Salou Salt Sant Adrià de Besòs Sant Andreu de la Barca Sant Cugat del Vallès Sant Feliu de Guíxols Sant Feliu de Llobregat Sant Joan Despí Sant Pere de Ribes Sant Vicenç dels Horts Santa Coloma de Gramenet Santa Perpètua de Mogoda Sitges Tarragona Terrassa Tortosa Valls Vendrell Vic Viladecans Vilafranca del Penedès Vilanova i la Geltrú Vila-seca