31.3.09

Llet sense intermediaris

Per primer cop a Catalunya és possible comprar llet en un dispensador automàtic, gràcies a aquesta iniciativa que mostrem, que recupera la idea de la llet a granel i de la relació sense intermediaris amb el granger. 

Des del punt de vista de l'RSE hi trobem elements interessants, com l'impacte econòmic en el territori, ja que es concep com un model de proximitat, i la millora per als consumidors ja que permet un preu econòmic. 

També permet disminuir envasos ja que permet recuperar les lleteres. Tot i que també hi hagi l'alternativa de servir l'envàs, aquest suposa un sobrecost per al consumidor, de manera que pren una major consciència dels costos innecessaris. En qualsevol cas, els envasos servits poden ser de vidre i, siguin de plàstic o de vidre, són reutilitzables.

Desconeixem, finalment, si és possible adquirir menys d'un litre. Aquesta seria una opció interessant per a les persones que en consumeixen poca o que només en volen per alguna necessitat puntual i que no hagin d'adquirir-ne un litre. Tinguem en compte, en aquest sentit que, en contra del que els missatges publicitaris ens fan creure, la llet de vaca no és un producte per a prendre en grans quantitats i menys en persones adultes. Seria bo poder mesurar-ne el consum.

Una dona extreu llet d'un dels caixers 
que obriran al públic pròximament. 
Foto: JOAN CASTRO
Una granja obrirà dos caixers automàtics de llet a granel

1. • Les màquines expenedores s'instal.laran a Girona i Cassà de la Selva



FERRAN COSCULLUELA
CAMPLLONG

De la vaca a casa, sense comissions ni intermediaris. Aquesta és la filosofia que ha empès l'empresa ramadera de Campllong (Gironès) Via Làctea 2001 a adquirir les dues primeres màquines expenedores de llet a granel de Catalunya. Els dos caixers pioners s'instal·laran al Mercat del Lleó de Girona i al parc del Carrilet de Cassà de la Selva durant els pròxims dies. Si la clientela respon, els responsables de la companyia no descarten ampliar la xarxa d'expenedores i arribar, si és possible, fins a Barcelona.

"La veritat és que estem sorpresos de la repercussió que ha tingut la iniciativa. Si venem tanta llet com interès ha despertat el nou sistema, segur que ampliarem la xarxa comercial, ja que fins i tot hi ha una empresa de botigues agroalimentàries que ens ha demanat vuit màquines", va explicar ahir Maria Bosch, sòcia de Via Làctea. Però de moment s'imposa la prudència. L'empresa vol esperar uns mesos per avaluar com és acollida la iniciativa en el mercat abans de pensar en ampliacions.

UN EURO EL LITRE
"Cada màquina costa uns 25.000 euros i volem deixar passar l'impacte de les primeres setmanes abans de considerar si és convenient instal.lar més expenedores", va afegir Bosch. El funcionament dels caixers és senzill. Cada màquina emmagatzema més de 300 litres de llet fresca, que prèviament ha estat pasteuritzada i que es reposa cada dia. El litre de llet costa un euro i, si el client no té la pertinent lletera, l'expenedor també li ofereix la possibilitat d'adquirir envasos reutilitzables de vidre o plàstic a un preu mòdic.

La granja té 500 vaques lleteres, que proporcionen una producció d'entre 16.000 i 17.000 litres diaris, de manera que les existències de matèria primera estan garantides. Els socis de Via Làctea van decidir provar aquest innovador sistema després de comprovar que fa anys que funciona amb èxit al nord d'Itàlia. "A Navarra tenen dues màquines des de fa sis mesos; però, a Catalunya, nosaltres serem els primers", va assegurar Bosch.

Vegeu notícia al Periódico
PD: en referència a l'afirmació feta sobre els riscos d'un consum excessiu de llet de vaca en adults, podeu llegir aquesta notícia (per la seva actualitat, n'hi ha de molt més contundents o comprovades): Associen la migranya a intoleràncies alimentàries 

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Esperem que aquest model de proximitat pugui ser un referent per a la nostra societat... el granel ens salvaria d'una part del desastre ecològic que depara el futur...

No es posarà una parada al mercat de Girona també?? i a Girona on es pensen instal·lar aquestes màquines?

Josep Maria Canyelles ha dit...

Benvolgut, desconec el lloc on està previst d'ubicar. Gràcies pel teu interès.