5.3.09

Es presenta un manual pràctic per al disseny de joguines amb criteris de sostenibilitat


La guia Ecojoguina també és un element de comunicació del benefici ambiental del producte de cara al consumidor Ecodissenyar joguines suposa substituir els components electrònics per d’altres menys contaminants, reduir la quantitat de plàstic i el consum energètic, i utilitzar materials reciclats Des del Nadal de 2008, hi ha al mercat les primeres joguines de quatre empreses catalanes que han participat en el projecte Ecojoguina


El conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, ha presentat aquest matí la Guia d’aplicació Ecojoguina, un manual pràctic per a l’aplicació del disseny ecològic en la indústria de la joguina en què han participat tres organismes de la Generalitat: la Direcció General de Qualitat Ambiental i l’Agència de Residus de Catalunya, del Departament de Medi Ambient i Habitatge, i ACC1Ó, del Departament d’Innovació, Universitats i Empresa.

Des d’aquest Nadal passat, ja estan al mercat els primers productes de quatre empreses catalanes que han participat en el projecte Ecojoguina. Es tracta d’un projecte de demostració d’ecodisseny al sector de la joguina amb components elèctrics i/o electrònics en què han intervingut les empreses catalanes IMC Toys, Educa Borràs, Ninco i IBB Autoracing, i que ha coordinat el Grup d’Investigació en Gestió Ambiental de l’Escola Superior de Comerç Internacional. Alguns exemples són l’ós Winnie the Poo i un ninot de Mickey Mouse, ambdós amb un sistema electrònic que els permet moure’s i cantar.

El concepte disseny ecològic o ecodisseny fa referència a tot el cicle de vida d’un producte: des que es decideix quina matèria primera s’utilitza, el procés de fabricació, el seu transport, la utilització posterior i els processos de recuperació i reciclatge futurs. La guia també és un element de comunicació del benefici ambiental del producte de cara al consumidor. A través d’aquest projecte, les empreses han aplicat diferents millores en el disseny i en la venda d’alguns productes que els converteixen en més respectuosos amb el medi ambient. En col·laboració amb les empreses participants, s’han analitzat els impactes ambientals dels productes aplicant la metodologia de l’anàlisi de cicle de vida, s’han proposat diferents alternatives d’ecodisseny i disseny per al reciclatge, orientant les empreses en la seva aplicació i s’ha treballat en la comunicació als clients de les propietats ambientals de les joguines ecodissenyades.

Com a resultat del treball, s’han pogut incorporar una sèrie de millores en les joguines:


* Winnie, Cuentos y Canciones, d’IMC Toys: substitució d’alguns components electrònics per d’altres menys contaminants (metalls), reducció de la quantitat de plàstic emprat, reducció del consum energètic durant l’ús i ús de materials reciclats.

* Conector, d’Educa Borràs: introducció d’una làmina d’educació ambiental, reducció de la quantitat de materials utilitzats, reducció del volum per optimitzar el transport i marcatge dels plàstics per facilitar-ne el reciclatge.

* Kit digital, de NINCO: Incorporació de plàstic reciclat industrial i consells a la persona usuària sobre com disminuir el consum d’energia durant l’ús. Aquest producte ja presentava molts aspectes positius des del punt de vista ambiental.

* Electronic Lap counter System, d’IBB: substitució d’alguns components electrònics per d’altres menys contaminants i disminució de la quantitat d’embalatge emprat.

Com a resultat del treball, aquestes empreses també estan començant a aplicar algunes de les millores en benefici del medi ambient en d’altres productes.

A més, el projecte ha constituït un panell de producte integrat per una trentena d’agents relacionats amb el mercat de la joguina com ara productors, distribuïdors, consumidors, gestors de residus, representants de l’administració i la recerca, entre d’altres. Aquest grup està preparant un pla d’acció amb criteris sostenibles relacionats amb el sector de la joguina. El Departament de Medi Ambient i Habitatge preveu iniciar l’any 2009 els treballs per desenvolupar una categoria específica d’ecoetiqueta, com a part del Distintiu de Garantia de Qualitat Ambiental, per al sector de la joguina, que permeti identificar els productes que respecten el medi ambient.

Paral·lelament, i en col·laboració amb la Fundació ECOTIC, s’han engegat unes proves pilot de recollida de joguines en escoles de primària i secundària per a la reutilització i reciclatge de joguines amb components elèctrics i electrònics. El Nadal de 2007, la campanya es va fer a Molins de Rei i Esplugues de Llobregat, i el Nadal de 2008, s’ha posat en marxa a Esplugues de Llobregat, Molins de Rei, Igualada, Manlleu, Moià, Mollet del Vallès i el Pont de Vilomara.