16.2.09

Les ONG d'àmbit català no podran rebre subvencions de l'IRPF

Elaborada a partir de l'original (Blai Server)

La Secretaria d'Estat d'Afers Socials prepara una norma que deixaria les ONG catalanes fora del repartiment del 0,7% de l'IRPF destinat a fins socials. La Taula del Tercer Sector Social de Catalunya, que aplega 3.000 ONG socials, denúncia la discriminació que significa per a les entitats d'àmbit autonòmic i local.

La setmana passada es va saber que el Govern de l'Estat Espanyol, a través de la Secretaria d'Estat d'Afers Socials, prepara una norma que preveu deixar fora les ONG de caràcter no estatal de la convocatòria de Subvencions derivades del 0,7 de l'IRPF. La notícia ha estat molt mal rebuda per part de les organitzacions socials catalanes i per partits polítics com CiU i ERC.

La reacció de les entitats catalanes
En un comunicat fet públic el passat 14 de febrer, la Taula del Tercer Sector Social, que aplega 3.000 ONG socials, va demanar al Govern de Catalunya i als principals partits polítics que evitin l'aplicació d'aquesta norma. Segons aquesta organització, “si finalment aquest plantejament tira endavant es produiria una discriminació vers les entitats locals i autonòmiques”, que consideren “especialment greu en l'actual context de crisi econòmica on hi ha més necessitats socials i les ONG necessiten més recolzament que mai”.

Aquesta organització ja havia demanat l'any passat l'establiment d'un tram autonòmic dels recursos derivats de l'IRPF, que permetés gestionar el 50% de les subvencions des dels governs autonòmics. La demanda es produïa després de saber que l'any 2007, Catalunya va recaptar 40 milions d'euros de l'IRPF, dels quals tan sols 13 van tornar al territori.

Carles Barba, president de la Taula, ha recordat que Catalunya és on hi ha més entitats socials i on els ciutadans marquen més la casella de fins socials a la declaració de la Renda, un 57%.

La reacció de la Consellera d'Acció Social
Carme Capdevila, Consellera d'Acció Social i Ciutadania (Generalitat de Catalunya) va titllar d'”inadmissible” la intenció del Govern Espanyol de deixar fóra de les subvencions les ONG d'àmbit català.

Segons Capdevila aquesta mesura incompleix diversos articles de l'Estatut i una moció aprovada pel Congrés dels Diputats el passat 17 de setembre. A més a més, considera que “És un clar retrocés en un moment de crisi econòmica, que és quan és més necessari que mai impulsar les entitats del Tercer Sector”. L'any passat 342 entitats van presentar projectes des de Catalunya, moltes de les quals podrien quedar fóra de la convocatòria aquest any.



Més informació
· Comunicat de la Taula del Tercer Sector Social
· Nota de Premsa de la Conselleria d'Acció Social i Ciutadania (Generalitat de Catalunya)
· La consellera d’Acció Social proposa que ONG dels Països Catalans s’associïn per a poder continuar rebent subvencions estatals

Font: xarxanet.org