30.12.08

Vicepresidència introdueix bones pràctiques ambientals en el seu funcionament

El departament acaba de posar en marxa un Pla de Sostenibilitat

Reproduïm aquesta notícia que ens arriba de la redacció de sostenible.cat, tot i que solament afecta un departament en el que creiem que hauria de ser una política global del govern. Sigui com sigui, li donem la benvinguda i esperem que es generalitzi i vagi a més.

El Departament de la Vicepresidència pretén reduir la incidència ambiental de les seves actuacions, exercint una important tasca exemplificadora a través de la incorporació de mesures d'estalvi i eficiència en els edificis, l'ambientalització de les compres i la contractació pública, la introducció de bones pràctiques ambientals en el funcionament de les oficines, i la mitigació de les emissions directes causants de l'efecte d'hivernacle. Per aquest motiu, acaba d'aprovar el Pla de Sostenibilitat 2008-2010, amb l'objectiu de portar a la pràctica el seu compromís envers el desenvolupament sostenible i la protecció del medi ambient.

Un exemple pioner dins la Generalitat

Els aspectes ambientals que incorpora el Pla de Sostenibilitat són aquells més rellevants associats a l'activitat d'oficines (consum d'aigua, consum d'energia, consum de paper, consum de materials i contractació de serveis i generació de residus), i a la mobilitat derivada de l'activitat departamental (emissions de gasos amb efecte d'hivernacle procedents del transport). La implantació de les mesures previstes es farà de forma esglaonada i es preveu que es completi el 2010. Aquesta iniciativa es planteja com un exemple pioner que es pugui estendre a d'altres departaments de la Generalitat, així com a altres administracions i institucions públiques i privades.

Per al desenvolupament del Pla s'ha creat una comissió de coordinació que s'encarregarà de l'aplicació i seguiment, entre les diferents unitats del Departament. El Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS) assessorà dels objectius de sostenibilitat del Pla i del procés de seguiment i avaluació.

Durant el 2008 s'han iniciat diferents activitats orientades a informar i formar l'equip humà sobre la necessitat d'incorporar criteris de sostenibilitat en l'activitat professional, com són la realització de sessions formatives sobre el Pla, la producció d'una senyalística de bones pràctiques ambientals per a l'interior de les dependències, i el desenvolupament d'un aplicatiu informàtic que difongui les bones pràctiques entre tot el personal.