22.11.08

L’ètica perduda de Tele 5


La lluita per l’audiència ho val tot i la televisió espanyola Telecinco, controlada pels grups de Berlusconi i, en el seu moment, amb la participació de l’organització de cecs ONCE, ha tornat a demostrar la seva manca d’escrúpols i de qualsevol consideració ètica.

Després d’una intensa campanya, avui han entrevistat un dels màxims exponents de la corrupció pública espanyola, Julián Muñoz, qui fou alcalde de Marbella.

L'exalcalde va ingressar a la presó el 20 de juliol del 2006 acusat de diversos delictes de corrupció urbanística, frau i malversació de cabals públics. Va sortir en llibertat sota fiança el 17 d'octubre passat.

De fet, el personatge havia estat el digne successor de Jesús Gil:


Julián Muñoz llega a la política marbellí de la mano del entonces alcalde Jesús Gil. Concejal del Grupo Liberal Independiente, es el encargado de sustituir al presidente del Atlético de Madrid en el sillón de la alcaldía tras su detención y la posterior condena del Tribunal Supremo que le inhabilitaba para ocupar cargos públicos.

Prop de 350.000 euros (gairebé 60 milions de pessetes) cobrarà Julián Muñoz de Telecinco per l'entrevista en exclusiva que aquesta nit li farà Jordi González, segons han reconegut fonts pròximes a la negociació entre l'exalcalde de Marbella i la cadena privada. Uns sucosos emoluments que també inclouen altres intervencions del conegut personatge a Tele 5. El que no és segur és que els pugui arribar a cobrar, perquè els jutges han iniciat ja la investigació per conèixer amb exactitud els diners que s'emportarà, per poder-los embargar.

Per Jordi González, el més important serà preguntar a Muñoz pels diners que suposadament contenien les bosses d'escombraries que l'exalcalde "portava a casa seva quan encara convivia amb Maite Zaldívar".

Ens preguntem què pensaran tots els afectats i aquella ciutadania indignada de Marbella en veure que des d’una televisió de gran audiència es dóna veu a la persona que va fer i desfer sense escrúpols des del municipi marbellí. Creiem que no és ètic donar veu a personatges com aquest perquè és una manera de restar gravetat a la corrupció i legitimar la seva rehabilitació social. A més suposa donar-li un import econòmic indignant en concepte de participació en el programa. Finalment, no s’ha contemplat la veu d’altres parts, com ara les persones afectades perquè expliquin què ha fet aquest personatge.

Cal recorda que Telecinco és de les cadenes que més vulnera el Codi d’Autorregulació de Continguts televisius (en el darrer període ha estat la segona per darrera de la Sexta). A més, la cadena ha estat condemnada judicialment en múltiples ocasions per delictes contra l’honor i el dret a la intimitat de les persones.

Finalment, en una nova mostra de la seva irresponsabilitat social, Telecinco va ser l’única cadena televisiva que va firmar el manifest contra la llengua catalana. Cal recordar que el diari nacionalista espanyol ABC també forma part de la mateixa propietat.

Avui, Telecinco haurà ingressat força en concepte de publicitat. Un esdeveniment així s’ho mereixia. I com que sovint ens agrada buscar qui hi ha darrera ajudant a fer possible l’esdeveniment direm que en el final de l’entrevista s’ha passat l’anunci de la crema Q10 de Nivea. Així doncs, Nivea és una de les empreses que ha posat els diners per a pagar un dels grans corruptes de la política espanyola, ni que sigui indirectament.

El Periódico: El jutge pregunta a T-5 pels 350.000 € per a Julián Muñoz