13.10.08

Neix el 1r Premi de Territori


La Societat Catalana d’Ordenació del Territori (SCOT) es va fundar l’any 1979 com a societat filial de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) en un moment històric en que el país requeria de referents en l’àmbit del planejament territorial i urbanístic. En el moment actual gran part del planejament ja s’ha desenvolupat, generalment amb èxit, però mai la gestió i ordenació del territori s’havia convertit en un assumpte tan complex i de tant d’interès social. És per això que enguany la SCOT promou la primera edició del Premi Territori, que guardonarà el millor pla, projecte, iniciativa o estudi d’anàlisi, ordenació o gestió del territori finalitzat en els dos darrers anys en l’àmbit territorial de Catalunya.

El premi té per objectiu reconèixer i estimular els esforços de tècnics, administracions i altres entitats en la innovació dels instruments i processos d’anàlisi, ordenació i gestió del territori, i particularment la introducció en aquests dels criteris de sostenibilitat ambiental, cohesió social, concertació interinstitucional, participació ciutadana i interdisciplinarietat.

El Premi Territori complementa el Premi Catalunya d’Urbanisme, instituït per la SCOT l’any 1998 i que s’atorga al millor planejament territorial o urbanístic. Els darrers guardonats amb aquest premi han estat el Pla Director Urbanístic del Pla del Bages (2007) i el Pla d’Ordenació Urbanística Municipal de Terrassa (2005), referents indiscutibles del planejament urbanístic a Catalunya.

La SCOT, a més, és coneguda per la publicació de l’Anuari Territorial de Catalunya, ja presentat en cròniques anteriors, el qual recopila i classifica temàticament les notícies sobre territori i ofereix una visió panoràmica de l’evolució dels casos i els temes en el temps; incorporant el punt de vista dels diferents agents implicats (administracions, institucions, partits polítics, entitats ecologistes, professionals, associacions ciutadanes…) i facilitant la visualització d’aquests temes oferint eines per a l’anàlisi i la reflexió.

També en l’àmbit digital la SCOT empara la Blogsofera Territorial, que té per objecte donar a conèixer les reflexions presents a la xarxa a l’entorn del territori i dels seus processos i transformacions.

Amb la iniciativa de promoure el Premi Territori sota l’aixopluc dels premis de l’IEC, la SCOT es referma en la seva condició de referent en l’àmbit del Territori i la ciència regional. Caldrà doncs, estar molt atents a la resolució que el jurat del premi farà pública el proper 22 d’abril de 2009, ja que pot marcar les línies marc dels futurs projectes sobre Territori que es desenvolupin als Països Catalans.