4.10.08

Ens ha deixat el bisbe Carrera, un home de pau i diàleg

Aquest dilluns al matí participaré, com faig regularment, a la tertúlia “El primer cafè” de Ràdio Estel. Normalment hi coincidiria amb en Joan, com li agradava ser anomenat. En Joan Carrera era el bisbe auxiliar de Barcelona i aquest dilluns no podrà venir a la ràdio, com tampoc ho ha pogut fer en aquestes dues darreres setmanes. I no ho podrà fer perquè la notícia de la seva mort ja és un fet.

Després de quinze dies en estat molt greu, ens ha deixat una de les persones més significatives i representatives de l’església catalana. Persona dialogant i propera, de gran cultura i sentit de la ironia, respectuós i atent als altres. La seva figura ha marcat positivament la nostra església i el seu tarannà ha influït en les posicions més properes a la sensibilitat del país.

No debades, Carrera sempre ha destacat pel seu compromís amb Catalunya i amb els barris obrers. Progressista i catalanista són dos adjectius que farien un esbós de la seva personalitat en el camp social. Com a conseqüència del seu intens treball pels drets humans i la democràcia prengué compromisos polítics i estigué a la fundació de Convergència Democràtica de Catalunya i milità a Unió Democràtica de Catalunya, com a continuïtat la seva militància activa i constant en l'antifranquisme. Nascut a Cornellà (Baix Llobregat), es va guanyar l'afecte del moviment obrer del cinturó barceloní i de les entitats que treballaven a favor de la integració dels immigrants.

Era una persona que no defugia els temes, i que sabia comunicar el seu pensament d’una manera serena. També amb la contundència que calgués si era necessari. Des de la posició de número dos de l'arquebisbat barceloní, va declarar que la cadena COPE, de la Conferència Episcopal Espanyola, l'ofenia diàriament "com a ciutadà, com a català i com a bisbe" i es va mostrar públicament "favorable" a la iniciativa que l'episcopat demanés "perdó per la col•laboració de l'Església amb el franquisme", cosa que li va arribar a valer algunes amenaces. Fou una persona respectada a fora i també a dins d’una església on la jerarquia havia arraconat el pensament crític.

En una de les glosses amb motiu del seu decés, Bernabé Dalmau ens diu:

A dos anys de ser ordenat capellà, ja fou cofundador de l'editorial Nova Terra, que també dirigí literàriament durant vuit anys. L'escoltisme, l'apostolat obrer, el món literari i el catolicisme en general es beneficiaren d'aquest gran esforç editorial que durà poc més de 20 anys i sofrí tota mena de censures i d'incendis, però que arribà a publicar més de 800 títols i més de 1.200 edicions. [...] Ja de simple sacerdot, tingué molt a veure amb la carta pastoral més cèlebre del segle passat: Arrels cristianes de Catalunya. I en dues altres ocasions d'especial rellevància --el Concili Provincial Tarraconense i l'aniversari del patronatge de la Mare de Déu de Montserrat sobre Catalunya-- fou l'excel·lència grisa, indiscutible i indiscutida, de textos que, evitant tòpics, diuen alguna cosa i la saben transmetre intel·ligiblement.
Font: La glòria d'un bisbe auxiliar [ca] Fuente: La gloria de un obispo auxiliar [es]

El col·lectiu Església Plural diu que Carrera va evitar que l'ofensiva ultraconservadora i anticatalana arrelessin a l'església catalana durant la seva etapa episcopal. En destaca la coherència i l'honestedat que van guiar tant la seva acció pastoral com la seva vida personal. A més, apunta: 'La sobtada mort del bisbe Carrera fa que l'Església catalana quedi una mica més orfe dels referents que li permeten mantenir-se en una línia oberta al Concili Vaticà II, al pensament i la cultura actuals i a la defensa d'una identitat pròpia davant dels continuats intents, exteriors i interiors, per tal d'assimilar-la a línia que pretén marcar la CEE.'

Demà dilluns no compartirem amb ell la tertúlia. Hi haurem perdut una veu lúcida, intel·ligent i sensible. El país i els seus barris hauran perdut la seva proximitat i la seva capacitat de connectar. L’Església haurà perdut el seu apostolat i el seu guiatge. Una gran pèrdua que lamentem.

Centenars de visitants a la capella ardent del bisbe Carrera (vilaweb.cat)
L'Església perd la veu crítica i dialogant del bisbe Carrera (El Periódico)
La Iglesia pierde la voz crítica y dialogante del obispo Carrera (El Periódico)
Un obispo del pueblo (La Vanguardia)
Fallece el obispo auxiliar de Barcelona Joan Carrera al no superar un derrame cerebral (La Vanguardia)
La mort del bisbe Joan Carrera ens omple de tristor i ens deixa una mica més orfes (Esglèsia Plural)



Traducir CASTELLANOTranslate ENGLISH Traduire FRANÇAIS Übersetzen DEUTSCH Arrevirar ARANÉS

Àrab Búlgar Coreà Croat Danès Grec Hebreu Hindi Indonesi Italià Japonès Letó Lituà Neerlandès Noruec Polonès Portuguès Romanès Rus Serbi Suec Tagal Txec Ucraïnès Vietnamita Xinès simpl. Xinès trad.