17.8.08

SETEM llança la seva campanya 'Exigeix responsabilitat al BBVA i al Santander'


SETEM a través de la seva línia de treball en Finances Ètiques i amb el suport de la xarxa internacional BankTrack, formada per 27 organitzacions incloent a la mateixa SETEM, llança la campanya “Exigeix responsabilitat al BBVA i al Santander”. Amb aquesta iniciativa, SETEM denuncia que el BBVA i el Santander estan incomplint els acords sobre Responsabilitat Social Corporativa-RSC que tenen subscrits i estan finançant en regions amazòniques de Perú i Brasil projectes que danyen el medi ambient i que posen en perill la subsistència de 182.400 persones, en la seva majoria indígenes.

A través de la recollida de signatures en postals i d'una campanya on-line en espanyol i anglès, SETEM ofereix a la ciutadania i especialment als clients d'aquests dos bancs, la possibilitat d'enviar-los cartes a les dues entitatsbancàries manifestant la preocupació per aquests fets i exigint-los que deixin de finançar aquests projectes.

El BBVA està adherit a diverses iniciatives voluntàries de Responsabilitat Social Corporativa, entre elles, els Principis d'Equador, la Política Mediambiental de BBVA i els estàndards d'RSE del Global Compact de l'ONU així com a la Iniciativa del PNUMA (Programa de Nacions Unides per al Medi ambient ) del Sector Financer i no obstant això finança a Tecpetrol, empresa que promou l'ampliació del projecte de construcció del gasoducte Camisea, situat a la Conca del baix Urubamba (Perú). Des del seu inici al 2004, aquest projecte ha rebut dures crítiques per destruir a les comunitats indígenes i incomplir normes nacionals i internacionals de Drets Humans. Aquests fets seran denunciats per SETEM a la propera junta d'accionistes del banc, el pròxim 14 de març de 2008 a Bilbao.

El banc Santander està adherit a diverses iniciatives voluntàries de Responsabilitat Social Corporativa, entre elles, el Pacte Mundial i la Iniciativa del PNUMA del Sector Financer i no obstant això és el banc agent i principal assessor financer del consorci del projecte Riu Madeira (Brasil) per a la construcció de dues preses hidroelèctriques que perjudicaran tant les comunitats locals com el futur de tota l'Amazonia. Ja s'ha intensificat la desforestació il·legal de la zona pròxima al Riu Madeira i si es desenvolupa aquest projecte 5.000 famílies es veuran obligades a deixar la seva terra sense que estigui prevista la seva reubicació i/o compensació; la potabilitat de l'aigua a Porto Velho quedarà afectada i la pèrdua de l'ecosistema i la interrupció de la migració del dourada (peix gat) transformarà i perjudicarà la vida tradicional de la zona.

En les investigacions i informes previs realitzats per SETEM des del 2007 per a poder engegar aquesta campanya, s'ha detectat el finançament directe i indirecte del BBVA a 11 projectes més i del Santander 9 projectes més de similars característiques contràries a les seves polítiques d'RSC.

Font: xarxanet.org


Traducir CASTELLANO Translate ENGLISH Traduire FRANÇAIS Übersetzen DEUTSCH Arrevirar ARANÉS