1.6.08

Responsabilitat Social dels mitjans de comunicació, sobretot els de l'Església!

El sentit de Responsabilitat Social dels mitjans de comunicació és una matèria poc abordada encara. Fins i tot, els mitjans que tenen en l'RSE una línia de treball no solen presentar sistemes de gestió de la seva responsabilitat, de manera que el sector té pocs referents.

El cas més interessant en positiu podria ser la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, amb Televisió de Catalunya i Catalunya Ràdio al capdavant, la qual van començar ja fa temps a desenvolupar la gestió de la seva RSE.

Per l'altre extrem de manca òbvia de sentit de la responsabilitat social trobem de manera destacada la COPE, l'emissora de ràdio depenent de l'Església espanyola. És curiós que un mitjà de comunicació que fomenta la divisió de la població, l'enfrontament entre territoris i la visceralitat, depengui d'una institució d'aquest tipus.

Aquesta situació no és compartida per tota l'església, i en el cas de l'església catalana aquesta és una situació que preocupa des de fa molt temps. I no només pels valors i la imatge que es transmet, sinó per la desafecció que provoca en els fidels, més en el cas de Catalunya, país contra el que deixen anar tota l'artilleria en una expressió del que no pot ser altra cosa que xenofòbia.

El periodista Enric Juliana ens deia ahir a la Vanguardia, en un article titulat "La deriva de la Cope dificulta y perjudica la labor de la Iglesia", que el cardenal Lluís Martínez Sistach no és aliè al debat obert dins l'alta jerarquia eclesiàstica sobre la singular deriva de la Cope, cadena de ràdio eclesial en la qual s'insulta l'ambaixador del Vaticà a l'estat espanyol, o es reforcen fins a l'infinit els prejudicis anticatalans, es denigra el líder de l'oposició i s'aplaudeixen les manifestacions d'extrema dresta davant la seu central del Partit Popular.

Les seves paraules són clares:



El programa matinal, i algun altre, no fomenten la concòrdia ni la serenitat, sinó l'agitació i la crispació. En les diòcesis catalanes, els bisbes constatem amb dolor com alguns programes de la cadena contribueixen a la desafecció de moltes persones respecte a l'Església. I es produeix, també, una repercussió negativa en la decisió de molts contribuents a l'hora de decidir l'aportació tributària a l'Església. [...]

El comitè executiu haurà d'expressar el seu desig, la seva petició, la seva exigència que tots els programes de la Cope funcionin de tal forma que s'eviti la vulneració de l'ideari i es deixi de fomentar l'excitació i la crispació. Aquesta ha de ser la preocupació del comitè executiu: la coherència de la Cope amb la doctrina social de l'Església.


Tenim l'oportunitat de col·laborar habitualment com a tertulià a Ràdio Estel, l'emissora depenent de l'església catalana, i podem afirmar que ens emplena de joia tenir a casa nostra una emissora com aquesta i poder comprovar que els bisbes catalans mantenen un esperit més proper a l'evangeli. Llàstima que no tinguin més predicació entre aquells de detenten el poder a l'església espanyola.

Des de l'òptica de la nostra matèria, ens agradaria que totes les esglésies -no sols la catòlica- fossin uns agents actius en l'assumpció de la responsabilitat social de l'organització, i que aquestes greus mancances no enterboleixin tota la tasca social que centenars d'institucions que en depenen fan al servei de la comunitat.
La notícia al 3cat24: L'arquebisbe de Barcelona diu que la Cope "dificulta la tasca de l'Església" i que alguns programes "fomenten la crispació"

Traducir CASTELLANO Translate ENGLISH Traduire FRANÇAIS Übersetzen DEUTSCH Arrevirar ARANÉS