8.6.08

Air Berlin deixa veure la ideologia de la seva direcció


Sembla que la proximitat entre la cultura alemanya i la catalana no és suficient per a evitar aquest tipus de situacions que són bàsicament fruit de la incultura: ni les fires internacionals (La Fira de Frankfurt 2007 té com a convidada la Cultura Catalana), ni els reportatges televisius de prestigi (El prestigiós canal Arte elabora una nit temàtica sobre la cultura catalana) ni les traduccions literàries (Una trentena d'obres d'autors catalans traduïdes aquest any a l'alemany)....

Cal dir que la situació de la companyia no és clara ja que s'especula que la companyia de baix cost Ryanair o el gran conglomerat que formen Air France-KLM estarien interessades a agafar el control accionarial de l'aerolínia. Donat l'estil que gasten ja aniria bé que se la quedés Ryanair, ja que aquesta companyia irlandesa garantiria el respecte que com a poble i com a clients ens mereixem (www.ryanair.com/site/CA/).

Com a última dada a aportar sobre l'afer, i sens dubte rellevant per a entendre l'afer, cal situar les coordenades ideològiques que qui comanda Air Berlin:

[...] l'any 2000, quan el partit neonazi d'Àustria liderat per Jörg Häider va experimentar un ascens electoral i la UE va amenaçar d'aïllar el país, Álvaro Middelmann Blome va escriure un article damunt el paperot fatxa d'El (In)Mundo protestant contra la intenció de la Unió Europea d'aïllar els neonazis austríacs. (Font)


És per això que en algun dels comentaris que estan apareixent en els blocs li arrien un Heil, Hunold!

Vegem què es va dient:

Des de la iniciativa criteri expressen el següent:

[...] El directiu Middelmann declarava que l'objectiu d'AirBerlin és garantir la llengua comuna de tots els espanyols. El tal Middelmann és tot un polític! Des d'ara les companyies aèries tenen un nou objectiu: garantir llengües més que garantides arreu del món. Aquest potser és un dels nous reptes d'allò que anomenen Responsabilitat Social Corporativa! Quin tip de riure!

El problema del gran Middelmann és que fa anys que viu a Mallorca i s'ha vist incapaç d'aprendre una mica de català. Quan veu que la societat en la que viu usa una llengua que ell no coneix, creu que el problema no és seu, és de la societat que li imposa una llengua menor. És fort que algú que representa que ha de ser llest i intel·ligent per dirigir una organització complexa com deu ser AirBerlin, es trobi impedit intel·lectualment per deixar de ser un incapacitat lingüístic. [...]

Veure nota sencera: http://www.e-criteri.cat/index.cfm?plana=comentaris.cfm?id=73

El govern català ha parlat per boca del seu delegat a Alemanya i ha fet saber que ha demanat per escrit al president de la companyia que respecti la llengua catalana:



El delegat de la Generalitat de Catalunya a Alemanya, Martí Estruch Axmacher, ha enviat avui una carta oberta al president de la companyia aèria Air Berlin, Joachim Hunold, en què demana respecte a la llengua i cultura catalana, en resposta a l'editorial del magazín de la companyia en què es deia que el català era "difícil de pronunciar" i que estava "a punt de fer desaparèixer el castellà".

En la carta, Estruch destaca l'"antiguitat mil·lenària" del català i la seva "important presència" literària i cultural, i ha posat com a exemple la Fira del Llibre de Frankfurt, en què la cultura catalana va ser la convidada d'honor, i la vintena de lectorats de l'idioma que hi ha a les universitats germàniques.

El delegat del Govern respecta la política lingüística d'Air Berlin, sempre que "s'ajusti a dret", i insta la companyia aèria alemanya a seguir l'exemple de grans multinacionals com Microsoft i a "utilitzar la llengua pròpia" de Catalunya i "respectar la forma catalana de pobles i ciutats", ja que "hi tenen més a guanyar que a perdre-hi", assegura Estruch.

Defensa la política lingüística de la Generalitat, de la qual ha dit que està "molt orgullós", així com la "fermesa" de la llengua catalana, que considera una "riquesa i no un obstacle".

El delegat de la Generalitat a Alemanya demana respecte al català en una carta al president d'Air Berlin www.elperiodico.cat/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=CAT&idnoticia_PK=516554&idseccio_PK=&h=080607

El delegado de la Generalitat en Alemania pide respeto al catalán en una carta al presidente de Air Berlin www.elperiodico.com/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=CAS&idnoticia_PK=516554&idseccio_PK=&h=080607




Català - Castellano - English - Deutsch

Seguiment de premsa:

- El Govern protesta davant Air Berlin i li reclama que respecti el català. L'exdiputat d'ERC Joan Puig demana el boicot i qualifica de "nazi" la companyia
- Air Berlin emprendrà accions legals contra l'exdiputat d'ERC que la va equiparar amb el nazisme
- Alud de cartas contra Air Berlin
- El Govern s'excusa amb Air Berlin per l'"ofensa"de Puig
- El Govern balear i Air Berlin tanquen la polèmica a l'entorn del català
- "¿Puc anar al lavabo?"
- Air Berlin comença a rectificar

Traducir CASTELLANO Translate ENGLISH Traduire FRANÇAIS Übersetzen DEUTSCH Arrevirar ARANÉS