21.5.08

Una empresa catalana jutjada per haver violat els drets humans

Aigües de Barcelona és l'única empresa catalana que haurà d'afrontar aquest judici simbòlic. Vegeu la notícia de la Vanguardia:

14-05-2008. Jutgen simbòlicament a set empreses espanyoles per violar els drets humans

Repsol, Telefònica, Unió Fenosa, Aigües de Barcelona, FCC i els bancs BBVA i Santander respondran al costat d'altres vint empreses europees

Lima.(EFECOM).- Set empreses multinacionals espanyoles seran jutjades simbòlicament per violació dels drets humans a Amèrica Llatina pel tribunal Permanent dels Pobles (TPP), que avui es va constituir a Lima en el marc de l'III Cim dels Pobles.

Repsol, Telefònica, Unió Fenosa, Aigües de Barcelona, FCC i els bancs BBVA i Santander respondran al costat d'una altra vintena d'empreses europees pels efectes de les seves accions en l'economia, medi ambient i sobirania dels pobles americans.

Segons va explicar a Efe el president del jurat del TPP que examinarà aquests casos, el sacerdot belga François Houtart, aquest tribunal busca exercir un "poder moral" per a "alertar l'opinió pública i contribuir a la constitució del dret internacional" respecte a les accions de les multinacionals.

Houtart va explicar que els casos seran vists per un jurat compost per un grup de reconeguts experts europeus i americans en dret internacional, sociologia, economia i relacions laborals.

Aquest jurat revisarà fins al pròxim dia 16 els testimoniatges i denúncies d'organitzacions socials de tot el continent per a emetre durant la clausura de la Cimera dels Pobles una resolució sobre "la violació estructural als drets humans en els quals incorren aquestes empreses".

El responsable de coordinar les denúncies per crims econòmics davant el TPP, l'espanyol David Listar, va assenyalar a Efe que la importància d'aquest judici simbòlic es deu al fet que existeixen coses «que no es poden jutjar perquè no hi ha tribunals que s'hi dediquin, com les trasnacionales, que actuen impunement perquè no hi ha regulació que les estrenyi».

"Succeeix que quan mirem a la història hi ha moments que les lleis són tremendament injustes o insuficients, i en aquest cas hem pres la visió des de les víctimes i els grups sensibles i volem impulsar un procés que la moral es converteixi en mesures polítiques i judicials noves i crear un sistema on prevalgui la justícia sobre el lucre", va afirmar Listar.

Així, Repsol és acusada per organitzacions socials d'Argentina, Bolívia i Equador de contaminar, reduir àrees naturals i contreure contractes il·legals, a més de no complir amb els nivells d'inversió compromesos.

Per la seva banda, Telefònica serà processada com accionista de Telecom Itàlia per "incidir en el dret del poble bolivià a un desenvolupament sobirà per oposar-se a la decisió del govern del president Evo Morals de tenir una major participació en la gestió de les telecomunicacions".

Unió Fenosa té denúncies de Mèxic, Colòmbia, Nicaragua i Guatemala per no responsabilitzar-se dels impactes socials i ambientals de les seves obres i per la manca d'inversió en les xarxes elèctriques i en enllumenat públic que gestiona.

Les empreses Aigües de Barcelona i FCC són culpades d'oferir aigua sense condicions de potabilitat, a preus excloents i sense complir els seus compromisos contractuals d'extensió de les xarxes de serveis a Mèxic i Colòmbia.

El Banc de Santander respondrà pel finançament de grans projectes hidroeléctricos a Brasil que, segons el TPP, impliquen l'expulsió de milers de persones de les seves llars, la pèrdua de biodiversitat i una amenaça per a la sobirania alimentària.

Sobre el BBVA pesen acusacions que van des de la compra de voluntats polítiques a Perú, al rentat de diners del narcotràfic a Mèxic i Colòmbia o el finançament de projectes destructius amb el medi ambient a Uruguai i Equador.

El Tribunal Permanent dels Pobles va ser constituït en 1979 a Itàlia, després de l'èxit del tribunal dirigit pel premi Nobel Bertrand Russell a principis dels anys 70 per a jutjar els crims comesos pels EE.UU en la guerra del Vietnam.