28.5.08

No sense les meves sabates i l'RS del sector públic

Dins de la Responsabilitat Social de l'Administració Pública (RSA) trobem un apartat específic d'elevada rellevància i impacte, la que es vincula als cossos i forces de seguretat. En parlàvem fa uns pocs dies a l'escrit "Per una ètica policial".

Un exemple clar és el dels controls sense sentit dels aeroports, on personatges uniformats poden efectuar uns controls i aplicar unes mesures de seguretat sense cap mena de solta ni volta, sense criteris clars, amb arbitrarietats, i arribant en alguns casos a situacions vexatòries i mancades de respecte.

Així ho va fer evident l'eurodiputat català Ignasi Guardans, el qual, havent patit certes situacions incòmodes i injustificades, va decidir plantar cara a aquesta situació i exposar-la davant els òrgans de la Unió Europea.

En el web de la campanya "No sense les meves sabates", s'hi diu:




Els controls dels aeroports s'han convertit en un espai d'impunitat on els ciutadans que en qualsevol altra circumstància tenim uns drets protegits per la Constitució quedem a la mercè d'unes normes que la Unió Europea ha decidit declarar secretes. L'absència d'una llei a la qual atenir-se dóna pas a tot tipus d'arbitrarietats comeses per vigilants privats cada vegada menys qualificats per a la funció pública en la qual ocupen la seva tasca. El més greu és que aquests atropellaments no serveixen per a l'objectiu per al suposadament estan dissenyats, la lluita antiterrorista. En aquest lloc es poden trobar declaracions d'experts independents que així ho testifiquen.

Alguns eurodiputatts, entre ells Ignasi Guardans, i ciutadans de diversos països, com David Ratlla, han emprès accions judicials i parlamentàries perquè s'anul·lin aquestes normes, algunes de les quals estan a punt de donar els primers fruits.

Ens expliquen també que el nom d'aquesta campanya s'ha inspirat en l'incident que Guardans va protagonitzar en l'aeroport del Prat (Barcelona) quan va advertir a un grup de passatgers que no podien obligar-los a treure's les sabates si abans no s'havia disparat l'alarma de l'arc de seguretat. En represàlia per la seva intervenció, van obligar l'eurodiputatt a descalçar-se amb aquesta frase: “Ara te'ls trauràs tu, llest” (¡Ahora te los vas a quitar tu, listo!).

L'afer torna a ser notícia d'actualitat perquè un altre català, en aquest cas una persona que pateix una malaltia que l'obliga a viatjar amb una motxilla carregada de medicaments va poder intervenir ahir cinc minuts davant els europarlamentaris per a exposar la situació segons el seu punt de vista.

Llegim al Periódico de Catalunya que:



David Raya, el jove de l'Hospitalet de Llobregat malalt de fibrosi quística i diabetis que té problemes per viatjar amb els medicaments, va guanyar ahir a Brussel·les una altra batalla en la lluita contra la normativa dels controls dels aeroports. En resposta a l'exposició que va fer del seu cas davant la comissió de peticions del Parlament Europeu, la representant de la Comissió Europea es va comprometre a "publicar les regles en el diari oficial", i posar així fi al seu caràcter secret, i a "buscar alternatives" al veto als líquids per acabar amb les molèsties als passatgers.

Però més enllà de les promeses oficials --queda per veure quan es concretaran--, Raya va guanyar també la batalla de les idees. Durant el viatge d'ahir, va patir al Prat un nou abús que va exemplificar a la perfecció davant europarlamentaris i mitjans de comunicació com és de delirant una situació en què tothom, ciutadans i guàrdies de seguretat, es veu obligat a acatar una normativa de contingut desconegut.

QÜESTIÓ DE SEGONS

Els guàrdies de l'aeroport barceloní li van retirar la llauna de Coca-Cola que sempre porta a sobre com el salvavides més eficaç davant una sobtada baixada de sucre. El guàrdia civil va treure importància al tema i va concloure que podia comprar-ne en qualsevol dels bars que hi ha passat el control. "Tot i que l'hi he explicat, ell no sap que de vegades és qüestió de segons", va explicar Raya poc després a EL PERIÓDICO, que el va acompanyar en el seu periple des de Barcelona.
Fins aquí tot gairebé normal. Podríem estar davant un guàrdia poc flexible que aplica al peu de la lletra una norma molt estricta que impedeix pujar als avions pots amb líquids de més de 100 mil·lilitres. O davant molts guàrdies insensibles, perquè el mateix li havia passat en altres aeroports. Però Marion Knoben, la representant de la Comissió Europea, va revelar ahir que la norma inclou una excepció per "als líquids mèdics, refrescos sense alcohol i productes dietètics" que siguin necessaris per a determinades persones. ¡A David Raya l'empara la normativa davant el guàrdia del Prat, davant els vigilants de tots els aeroports, però ni ell ni els agents ho sabien perquè resulta que va ser declarada secreta!

El moment més delirant va arribar uns minuts després. En la roda de premsa posterior al debat, Ignasi Guardans, l'eurodiputat que encapçala la lluita contra els controls, va aixecar enlaire un foli que no sumava més de 45 línies per les dues cares. "És l'annex secret que detalla els productes prohibits. Me l'ha passat un amic, perquè no tinc dret a veure'l com a representant dels ciutadans", va lamentar. I, l'annex, en el seu apartat i, estableix efectivament una excepció per "al líquid" que hagi de "ser utilitzat durant el vol per necessitats mèdiques o per a dietes especials".

Guardans es va preguntar per què un document tan simple que ja deu córrer de mà en mà no es publica d'una vegada per sempre i així puguem "saber a què atenir-nos". En una afortunada metàfora, va comparar la situació dels aeroports a la d'uns controls d'alcoholèmia en què cada agent de trànsit decidís quina taxa se li aplica al conductor en funció del seu estat anímic perquè els límit legals són secrets.


Aquest 'famós' reglament vulnera tota la legislació comunitària al no haver-se'n fet públic el contingut. El sector públic no pot aspirar a demanar a les empreses que assumeixin la seva responsabilitat social quan els organismes públics no assumeixen ni els aspectes de transparència informativa i posen grans traves als processos de diàleg per a escoltar les parts interessades.

El monopoli i el poder de què disposa el sector públic en virtut del seu estatus legal requereix que amb caràcter urgent s'assumeixi la necessitat de gestionar l'RSA i es posin en marxa mesures de transparència, rendició de comptes, i diàleg, en aquells aspectes on les parts interessades ho reclamin, no allà on ho determini la pròpia estructura político-tècnico-administrativa.

[ca] Reportatge el Periódico
[es] Reportaje el Periódico

Bloc d'Ignasi Guardans: www.ignasiguardans.cat
Bloc de David Raya: http://rebeldia80.wordpress.com
Presenta una denuncia contra un Guardia Civil y un vigilante de seguridad por actuaciones arbitrarias en el aeropuerto del Prat

Traducir CASTELLANO Translate ENGLISH Traduire FRANÇAIS Übersetzen DEUTSCH Arrevirar ARANÉS