31.5.08

La UE aposta per no regular les polítiques de responsabilitat social corporativa i suggereix que siguin “voluntàries”

El comissari europeu de Treball, Assumptes Socials i Igualtat d'Oportunitats, Vladimir Spidla va avançar la pròxima presentació d'un document que recollirà línies estratègiques a seguir per les petites i mitjanes empreses en matèria d'RSE.

Segons ha fet públic EuropaPress, la Unió Europea defensa que el desenvolupament de polítiques de Responsabilitat Social Corporativa o RSE sigui un compendi d'"accions voluntàries" per part de les empreses i no preveu a mitjà termini portar a terme una regularització d'aquestes pràctiques, segons va explicar avui el comissari europeu de Treball, Assumptes Socials i Igualtat d'Oportunitats, Vladimir Spidla.

En una conferència pronunciada a la càtedra d'RSE de la Caixa a Barcelona, Spidla va sostenir que, en aquests moments, la UE "només pot ser coordinadora" d'aquest tipus de polítiques i va subratllar que no és el moment d'imposar normes als estats membres, pel que "encara no es planteja un sistema de certificació comunitari", va afegir.

No obstant això, el comissari europeu va destacar que el desenvolupament d'aquestes polítiques per part de les empreses pot servir per a desenvolupar normes i comportaments que arribin a països fora de la UE, de manera que aquests també adoptin les pràctiques que "han de garantir la competitivitat en un futur a llarg termini".

Spidla es va mostrar optimista quant a l'evolució d'aquestes pràctiques en les empreses europees i va assenyalar que la desacceleració econòmica actual "no suposarà reculades" en aquest camp, ja que l'RSE "no està lligada a cicles econòmics", va reblar.

Guia per a les pimes

El comissari de la UE va avançar la pròxima presentació dintre d'un mes d'un document que recollirà línies estratègiques a seguir per les petites i mitjanes empreses en matèria d'RSE amb l'objectiu de reforçar i guiar la seva capacitat per a desenvolupar aquest tipus d'accions.

Spidla va reconèixer l'interès que pot despertar aquest tipus de document a Catalunya, amb un teixit empresarial basat en pimes, i va ressaltar la importància de treballar aspectes com la formació dels treballadors i col·laboradors d'aquestes empreses per a poder estendre la implantació de polítiques socialment responsables.

En la clausura de la conferència, la consellera de Treball de la Generalitat, Mar Serna, va destacar l'aposta del Govern per aquest tipus de polítiques en les pimes i va avançar que aviat un grup de petites i mitjanes empreses catalanes podran desenvolupar RSE en el marc d'un programa que contarà amb l'assessorament de la Conselleria.

Traducir CASTELLANO Translate ENGLISH Traduire FRANÇAIS Übersetzen DEUTSCH Arrevirar ARANÉS