18.5.08

Kelme - Oleguer: el conflicte legal està acabat, però queda l'RSE

Fa un any escrivíem un article sobre el cas del trencament del contracte publicitari que l'empresa Kelme tenia amb el jugador del Barça Oleguer Presas: Kelme - Oleguer: el conflicte està servit. Recordem que el motiu del trencament unilateral va ser conseqüència d'un article on expressava opinions personals sobre afers polítics.

La reflexió que llançàvem era sobre quin ha de ser el procedir d'una empresa amb un mínim sentit de la seva responsabilitat social.

Ara ja s'ha sabut la decisió judicial: Kelme ha estat declarada culpable i haurà de pagar 49.608 euros a Oleguer Presas per rescindir-li el contracte. Amb això es tanca el litigi judicial, però queda encara més demostrat que Kelme va fer un mal exercici de ciutadania corporativa, atemptant a la lliure expressió d'un esportista. El patrocini mai ha d'implicar coartar la llibertat d'expressió en aspectes que no afecten la companyia.

L'actitud de l'empresa podia provocar que altres empreses es creguessin amb el dret de poder condicionar l'opinió privada d'un esportista, en el que seria un atemptat als drets humans i un exemple de mala pràctica en el camp del patrocini, el màrqueting i l'associació de la marca amb personatges de prestigi. El cas i la sentència són importants perquè de vegades -fins i tot en el cas d'empreses que intenten gestionar la seva RSE!- hi ha aspectes que no són laborals ni ambientals sinó simplement relacionats amb la democràcia i el respecte i que poden passar per alt com si no conformessin una dimensió altament rellevant.

Però el cert és que aquest incident sí que ha perjudicat la imatge del jugador en criminalitzar les seves opinions. Avui mateix, en un partit de futbol (Múrcia-Barça) el públic ha xiulat el jugador del Barça sense cap altre motiu aparent que el que es deriva de la imatge resultant d'aquest incident i així ho han fet notar els comentaristes.

Traducir CASTELLANO Translate ENGLISH Traduire FRANÇAIS Übersetzen DEUTSCH Arrevirar ARANÉS