6.5.08

Els països que funcionen són societats amb un contingut cívic molt alt

Jordi Pujol ha publicat un article titulat "L’imprescindible fonament ètic del catalanisme" que volem referenciar en aquest espai.

En el context d'una reflexió sobre la renovació del catalanisme, fa aquestes afirmacions:



  • Catalunya ha estat un poble durant segles i ho ha de seguir essent. Un poble capaç de donar a la seva gent substància, coherència, creativitat, convivència, equilibri, autoestima, força moral. Capaç de crear una societat de qualitat.


  • El catalanisme no ha estat només un projecte polític o econòmic o cultural, ha estat sobretot un projecte moral. Ha pretès –ho repeteixo- fer de Catalunya un país de qualitat i per tant basat en actituds i plantejaments d’alt nivell ètic i social. Enumerem-ne uns quants.


  • El sentit de la responsabilitat individual i col•lectiva. La idea que llibertat i responsabilitat són indissociables. Creure en el propi esforç com a factor bàsic de progrés i benestar. Creure que una societat s’ha de basar en les lleis i en les institucions, però també en un alt sentit del civisme. La idea que drets i deures són les dues cares indissociables de la moral política i social. El sentit del bé comú. L’aspiració a l’excel·lència, o almenys a un bon nivell [...]


  • Els països que funcionen són societats amb un contingut cívic molt alt. Amb forta consciència nacional, però diguem-ne –si es prefereix i perquè permet desenvolupar millor el raonament que estic fent- amb un alt grau de patriotisme. Que vol dir estimació per al propi país. Respecte pel propi país. El catalanisme pretenia fer de Catalunya un país digne de respecte i d’admiració. Modern i equilibrat. Amb vocació d’excel·lència. Basat en l’esforç. Just i culte. Fer-ne un referent per a molts. I per això també volia que fos un país net. Que la gent no llencés papers a terra o no deixés els boscos bruts de deixalles [...]


Hem valorat l'interès d'aquestes reflexions per la vinculació que tenen amb la construcció d'una societat responsable o un territori socialment responsable. També Salvador Giner ens presenta algunes reflexions necessàries.

Si finalment els països, la seva gent, les seves institucions, no incorporen uns valors de responsabilitat, unes actituds de civisme, un patriotisme, difícilment el país progressarà. L'oportunitat de la Responsabilitat Social de les Empreses i les Organitzacions hauria de suposar un repte per a totes les parts i el país sencer per a enfortir compromisos mutus a partir de l'assumpció de les responsabilitats de cadascuna de les parts.

Traducir CASTELLANO Translate ENGLISH Traduire FRANÇAIS Übersetzen DEUTSCH Arrevirar ARANÉS